Homeongelmat vaivaavat nuorisokeskus Happea – myös julkisivu menee remonttiin

Helsingin nuorisotoimenjohtajan mukaan keskus vaatii isoja korjauksia. Kiinteistön omistavan Kuntien eläkevakuutuksen mukaan kosteusvaurioihin on monia syitä. Julkisivuremontti alkanee kesän alkuun mennessä.

happi
Happi nuorisokeskus, Helsinki
Nuorisokeskus Happi.Seppo Laakso / Helsingin kaupunki

Nuorten toimintakeskus Happi kärsii kosteus- ja homeongelmista. Helsingin nuorisotoimenjohtaja Tommi Laition mukaan Sörnäisten rantatiellä sijaitseva keskus vaatii sisäilmaongelmien vuoksi isoja korjaustoimia.

Toimintakeskuksen tulevaisuus on tällä hetkellä vielä auki ja selvitystyöt ovat käynnissä.

– Korjaustarvetta on, mutta johtaako se käyttökieltoon vai pitkäaikaiseen korjaukseen, niin se on vielä auki, Laitio sanoo.

Laition mukaan ensi viikon aikana tiedetään, miten asiassa edetään. Tuolloin tilanteesta tiedotetaan myös henkilökuntaa ja tilojen käyttäjiä.

Mikäli Happi joutuu remontin vuoksi sulkemaan ovensa, etsitään toiminnalle uusia tiloja pysyvästi tai remontin ajaksi, Laitio sanoo.

Hänen mukaansa mahdollisia vaihtoehtoja Hapen väistötiloiksi on jo jonkin verran kartoitettu, mutta niistäkin kerrotaan enemmän, kun suunnitelmat tarkentuvat.

"Kaikki ongelmat tullaan korjaamaan"

Sisäilman huono laatu selvisi kaupungin omissa mittauksissa. Hapen kiinteistön omistaa Kuntien eläkevakuutus Keva.

Kevan kiinteistöjohtajan Petri suutarisen mukaan Keva teki omat sisäilmamittauksensa sen jälkeen, kun vuokralaiset olivat kertoneet omista mittauksistaan.

Suutarinen kertoo, että viime vuonna kattoterassilla tukkeutui lattiakaivo, jonka myötä vesi valui sisätiloihin.

– Sisäilman ongelmiin on kuitenkin useampia tekijöitä ja ne kaikki tullaan korjaamaan, Suutarinen sanoo.

Hän kertoo, että nuorisokeskus menee pian hupun sisään, kun kesän alkuun mennessä aloitetaan myös julkisivuremontti, joka kestänee elokuulle. Kiinteistöjohtajan mielestä olisi järkevää hoitaa kosteuskorjaukset samaan aikaan julkisivuremontin kanssa.

Muutto Suvilahteen 2020

Laitio kertoo, että Happi on muuttamassa pois Sörnäisten rantatien kiinteistöstä, kun vuokrasopimus päättyy vuoden 2019 lopussa.

– Tämänhetkinen suunnitelma on se, että 2020 avataan Suvilahden tiilinen kaasukello yhdessä Elävän musiikin yhdistys Elmu ry:n ja Nuorisoasiainkeskuksen kanssa. Siitä tulee uusi mediaan, musiikkiin ja tapahtumiin keskittynyt, monikerroksinen keskus. Sanoisin, että kulttuurisen harrastamisen mahdollisuudet paranevat vuonna 2020.

Muuton yhteydessä osa Hapen toiminnoista tullaan ohjaamaan lähiöihin. Tarkoitus on viedä harrastusmahdollisuuksia niille alueille, joilla sitä on tällä hetkellä vähän.

– Haluamme viedä Hapen erikoistoimintoja, kuten peli- tai teatteritoiminnot, enemmän lähiöihin ja saada sitä kautta kiinnostavaa toimintaa eri puolille Helsinkiä ja saada nuoriso liikkumaan enemmän Helsingin sisällä, Laitio sanoo.

Tulevat kaasukellon tilat vaativat vielä paljon puhdistus- ja rakennustöitä, joten ennen vuotta 2020 sinne ei Happea muuteta.