Metsästäjät jakoivat tuhat linnunpönttöä Rovaniemellä

Suomen metsästäjäliiton Lapin piirin huhtikuun aikana talkootyönä rakennetut linnunpöntöt annettiin halukkaille Rovaniemellä keskiviikkona. Perinteinen pönttöpäivä houkutteli hakijoita ruuhkaksi asti ja pöntöt loppuivatkin parissa tunnissa.

linnunpöntöt
Rovaniemellä jaettiin metsästäjien tekemiä linnunpönttöjä 20. huhtikuuta.
Antti Mikkola / Yle

Suomen Metsästäjäliiton Lapin piirin talkoolaisten näppärissä käsissä syntyi huhtikuussa reilut 2000 linnunpönttöä. Ensimmäinen jakotilaisuus järjestettiin lauantaina Kittilässä. Lapin piirin puheenjohtajan Kalevi Korhosen mukaan "asuntokauppa" kävi hyvin ja kolmessa tunnissa pöntöt olivat loppuneet. Tapahtumassa oli enimmäkseen paikallisia, mutta lähtipä joitakin pönttöjä matkailijoidenkin mukaan.

– Yksi pariskuntakin kävi hakemassa pöntön ja sanoivat, että tämä lähtee lähelle Helsinkiä, Korhonen muistelee.

Myös Rovaniemellä väki oli kehnosta säästä huolimatta saapunut jonottamaan ilmaisia linnunpönttöjä. Kahdessa tunnissa pöntöt olivat lähteneet kiinnittelijöiden mukana ympäri Rovaniemeä ja lähialueita.

Pönttöjä talkoillaan myös ensi vuonna

Rovaniemeläinen Pentti Tirri haki kaksi pikkulinnunpönttöä naapurin palvelutalon koivuihin. Hän toivoo, että asukkaita löytyy, mutta suunnitelma on jo valmiina siltä varalta, että pönttö jää autioksi.

– Lähdetään siitä, että jos ei tänä vuonna vielä näin uuteen pönttöön, niin sitten ensi vuonna. Pitää alkaa houkuttelemaan lintusia, laittaa siihen syöttölautaa talveksi viereen. Sitten ne kurkistelevat että jaahas, tuossa on kesäasunto heille laitettuna myöskin.

Korhonen oli tyytyväinen pönttöjen kysyntään ja lupasi, että järjestö jatkaa talkoilua tulevaisuudessakin.

– Ihmiset tykkää viedä pöntöt ja se on meille palkinto. Kyllähän se nostaa mieltä kun tätä on harrastanut. Kaikki on hyvin silloin kun pöntöt lähtee, hän hymyilee.

Pönttöjä pyritään jakamaan ympäri Lappia. Ensi keväänäkin tarkoitus on suunnata toistaiseksi pöntöittä jääneelle paikkakunnalle.