1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. QR-koodit

Rakennusten historiasta kertovat kyltit viedään digiaikaan Joensuussa

Joensuulaisten rakennusten seiniin kiinnitetään aluksi parikymmentä kylttiä, jotka esittelevät talon tai alueen historiaa. Kyltin alanurkan QR-koodi vie älykännykän nettisivulle, josta aukeaa laajempi tarina paikan menneisyydestä.

QR-koodit
Toivo Korhonen ja Joensuun ensimmäinen QR-koodillinen rakennuskulttuurikilpi.
Heikki Haapalainen / Yle

Erilaiset muistolaatat rakennusten seinissä ovat tuttuja kaupungeissa ympäri maailman. Esimerkiksi Joensuussa Taito-korttelin reunalla olevan puutalon seinässä on suurikokoinen laatta, jossa on kauppaneuvos Antti Juhana Mustosen kuva ja maininta hänen työstään maakunnan talouselämän hyväksi.

Torin vastakkaiselle nurkalle Pankkitalon seinään on nyt asennettu uudentyyppinen laatta. Se on kooltaan pienempi ja kevyempi, mutta kertoo katsojalle enemmän tietoa. Pleksilevyssä on kuva talon rakennusajalta sekä talon historiaa kirjoitettuna.

Idea: kyltti seinään, QR-koodi ja kierrokselle!

Toivo Korhonen

Pieni, mutta tärkeä osa tätä rakennuskulttuurikilpeä on sen alanurkassa oleva QR-koodi. Kun QR-koodin lukee älykännykällä, puhelimen näytölle avautuu nettisivu jossa on lisää kuvia ja tietoa rakennuksen ja sen lähialueen historiasta.

– Meillä pienessä työryhmässä heräsi ajatus, että ihmiset eivät tunne näiden talojen ja rakennustan historiaa. Ulkomailla ja meillä Suomessakin on tällaisia kulttuurikierroksia. Siitä lähti idea: kyltti seinään, QR-koodi ja kierrokselle! Eli haluamme tehdä meidän rakennuskantaa ja sitä historiaa niin paikallisille kuin kaupungissa vierailevillekin tutuksi, kertoo isännöisijä Toivo Korhonen.

Korhonen kertoo nettipohjaisia kierroksia olevan tarjolla esimerkiksi Italiassa ja Suomessa Raumalla. Muun muassa näistä ideoista jatkojalostettiin malli Joensuuhun.

– Tämä on kuin luontopolkuajatus mutta tällainen rakennuspolku! Sieltä löytyy kuvia, elämäntarinoita, rakennuttajia ja taustaa sellaisista tiedoista, Korhonen kuvailee.

Aluksi kylttejä torin nurkalle

Tämä on kuin luontopolkuajatus mutta tällainen rakennuspolku!

Toivo Korhonen

Kylttien laittaminen on aloitettu Suomen Kulttuurirahaston Pohjois-Karjalan rahaston tuella. Kylttien ilmeen on suunnitellut arkkitehti Osmo Karttunen ja historian tuntemusta työryhmään tuo historioitsija Heikki Tarma.

Kylteistä huolehtiminen ja tuleva verkkopalvelu ovat Joensuun kaupunkikeskustayhdistyksen ja toiminnanjohtaja Jouni Töyrylän harteilla.

Tulossa on aluksi 15–30 kylttiä. Seuraava kyltti tulee Pankkitalon viereiseen rakennukseen, entiseen Hankkijan taloon joka tunnetaan nykyään Torin Helmenä. Korhonen kertoo, että kylttien asentamisesta kiinnostuneet voivat ottaa työryhmän jäseniin yhteyttä.

– Raha tuskin on ongelma. Ehkä 500–1 000 eurolla saadaan tällainen pieni kyltti tehtyä ja kiinnitettyä seinään. Ehkä suurempi työ on siinä tausta-aineiston keräämisessä, mutta siinä Tarman Heikki on luvannut auttaa.

Lue seuraavaksi