1. yle.fi
  2. Uutiset

Oikeus: Breivikin ihmisoikeuksia loukattu – vankilaoloja helpotetaan?

Joukkomurhasta tuomittu Anders Behring Breivik on saanut oikeusistuimessa voiton Norjan valtiosta.

Ulkomaat
Breivik saapumassa oikeuden eteen 24. elokuuta.
Breivik saapumassa oikeuden eteen 24. elokuuta.Heiko Junge / EPA

Oslon käräjäoikeus on todennut, että Norjan valtio on rikkonut joukkomurhasta tuomitun Anders Behring Breivikin ihmisoikeuksia.

Rikkomus koskee määräystä, joka kieltää epäinhimillisen tai nöyryyttävän kohtelun,

Norjan valtio voi joutua maksamaan Breivikin oikeudenkäyntikulut, joiden suuruus on 331 000 kruunua, eli runsaat 30 000 euroa.

Oikeus ei kuitenkaan hyväksynyt Breivikin syytettä, että myös hänen yksityisyytensä tai perhe-elämänsä suojaa olisi loukattu.

Breivik nosti viime kesänä syytteen Norjan valtiota vastaan Euroopan ihmisoikeussopimuksen pykälien 3 ja 8 perusteella. Ne koskevat kidutuksen ja epäinhimillisen kohtelun kieltämistä sekä yksityisyyden kunnioittamista.

Breivik valitti varsinkin täydellisestä eristämisestään ja päivittäin tehtävistä tarkastuksista, jolloin hänen on oltava alasti. Lisäksi hän valitti kirjeidensä tarkastamisesta.

Oikeus siis hyväksyi valituksen ihmisoikeussopimuksen 3. pykälän perusteella. 8. pykälän kohdalla oikeus hylkäsi valituksen.

– Valtion on nyt lievennettävä Breivikiin kohdistuvia pakotteita, arvelee asianajaja Elisabeth Massi Fritz Ruotsin televisiolle SVT:lle.

Molemmilla osapuolilla on neljä viikkoa aikaa valittaa päätöksistä.

Breivik teki heinäkuussa 2011 terrori-iskuja, jotka kohdistuivat varsinkin Norjan työväenpuolueen aktiiveihin. Yhteensä 77 ihmistä sai surmansa. Hänet tuomittiin 21 vuodeksi vankeuteen.

Uutista korjattu 20.4. klo 18.45 Elisabeth Massi Fritz ei ole Breivikin asianajaja, vaan SVT:n käyttämä asiantuntija, joka työskentelee myös asianajajana.

Lähteet: Reuters, Yle

Lue seuraavaksi