1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Suomalainen nainen kehitti itselleen paremman kuukautissuojan – nyt kuukuppi on maailman myydyin

Juupajokelainen Heli Kurjanen myy Lunette-kuukuppia yli 40 maahan. Liikevaihto on viime vuoteen verrattuna alkuvuodesta jo tuplaantunut. Viime vuonna liikevaihto oli 1,6 miljoonaa.

Yle Uutiset Pirkanmaa: Suomalainen kuukuppi Juupajoelta on maailman myydyin
Yle Uutiset Pirkanmaa: Suomalainen kuukuppi Juupajoelta on maailman myydyin

Vuonna 2004 Heli Kurjanen moitti kuukuppiaan eli silikonista tehtyä kestokuukautissuojaa miehelleen. Nyt, vuonna 2016, Kurjanen johtaa yritystä, joka tuottaa maailman myydyintä kuukuppia. Tavoitteena oli saada vain toimeentulo itselle, mutta toisin kävi.

24-vuotias Kurjanen oli vuonna 2004 kotona Juupajoella kahden pienen lapsen kanssa. Lapsilla oli kestovaipat ja sitä kautta Kurjanen kuuli kuukupista. Kestävä ratkaisu kuukautisiin kuulosti hyvältä ja Kurjanen tilasi itselleen nykyisen kilpailijansa tuotteen. Kurjanen ei ollut tyytyväinen.

Näin jälkikäteen ajatellen ei se hirveä taloudellinen riski ollut, mutta minulle se oli silloin iso asia.

Heli Kurjanen

– Valittelin miehelleni, että ihana idea, mutta tämä on niin epäkäytännöllinen. Sitten hän sanoi, että rupee tekemään itse.

Yrittäjämiehen kannustuksesta ei mennyt kauaa, kun Kurjanen jo sopi suunnittelupalaveria silikonituotteita valmistavan firman kanssa.

– Aika lailla soitellen sotaan lähden, kun idea tulee.

Alkuaikoina yritys eli öisin, lapset hoidettiin päivisin

Kaikki lähti ruutupaperilla olevasta piirustuksesta, jonka perusteella alkoi muotin suunnittelu. Siinä vaiheessa, kun muotit valmistuivat, haki Kurjanen jo lainaa.

– Silloin jännitti. Ei ollut kuitenkaan ihan varmaa, vaan riskipeliä. Näin jälkikäteen ajatellen ei se hirveä taloudellinen riski ollut, mutta minulle se oli silloin iso asia. Otin lainan tyhjän päälle.

Kuva: Lunette

Kurjanen hoiti päivisin lapsia ja teki öisin töitä yrityksen eteen. Alkuaika oli rankkaa.

– Olisi ehkä voinut helpomminkin asiat tehdä. En kuitenkaan tekisi toisin. On luonteessa se tietty, että kun innostun, innostun tosissaan ja se täytyy tehdä kympillä läpi. Olisi voinut pyytää apua esimerkiksi lasten kanssa, mutta siitäkin on selvitty.

Nopea menestys tuntui hyvältä

Kurjanen jakoi ensimmäiset kappaleet kavereilleen ja hän sai heti hyvää palautetta. Koko alkuruljanssia muotoilun suhteen ei siis tarvinnut tehdä uudestaan. Sana alkoi levitä esimerkiksi keskustelupalstoilla ja pian ekokauppa Ruohonjuuri halusi Luneten jo valikoimiinsa. Oli perustettava toiminimen tilalle osakeyhtiö.

– Se tuntui valtavan hyvältä. Tajusin, etten olekaan ollut tämän ongelman kanssa yksin ja muutkin näkevät, että tässä tuotteessa on potentiaalia.

Välillä vähän huimaa, mutta onneksi on saanut kasvaa vähitellen yritysjohtajuuteen.

Heli Kurjanen

Kurjanen haki jo alussa ympärilleen ihmisiä, jotka tekevät ne asiat, jotka eivät ole hänellä niin vahvoja. Siihen Kurjanen kannustaa muitakin yrittäjiä.

– Tärkeintä on olla innostunut. Jossain vaiheessa yrityselämässä tulee ongelmakohtia, ja silloin se kantaa tosi pitkälle.

Tavoitteena jatkuva kasvu

Nyt takana on reilut kymmenen vuotta yrittäjyyttä ja Kurjasen suunnittelemaa kuukuppia myydään yli 40 maassa. Laajeneminen jatkuu koko ajan, vaikka Lunette onkin jo maailman myydyin kuukuppi.

– Viimeisimmän puolen vuoden sisällä on isompi vaihde lähtenyt käyntiin. Välillä vähän huimaa, mutta onneksi on saanut kasvaa vähitellen yritysjohtajuuteen.

Vauhdista kertoo esimerkiksi liikevaihdon kehitys. Vuonna 2015 liikevaihto oli reilut 1,6 miljoonaa ja alkuvuoden tulos on jo kaksinkertainen viime vuoteen verrattuna.

– Koko ajan kasvatetaan. Haluamme, että kuukautiskuppi on varteenotettava vaihtoehto kertakäyttöisten kuukautissuojien käyttäjille. Haluamme, että se on samoissa hyllyissä ja jokainen nainen maailmassa tietää, että kuukautiskuppi on olemassa.