Helsingin saarien helmi avautuu – mutta kuka ratkaisee vesiongelman?

Puhdas Vallisaari -kilpailussa suunnitellaan ympäristöystävällisiä palveluja saaren kävijöille. Laivaliikenne puolustusvoimilta vapautuneeseen saareen Suomenlinnan vieressä aloitetaan toukokuussa.

Kuva: Petteri Juuti / Yle

Parin viikon kuluttua, toukokuun toisella viikolla, Helsingin kauppatorilta pääsee Vallisaareen laivalla 20 minuutissa.

– Luontokohteena tämä on aivan ainutlaatuinen. Kaikista Helsingin saarista tämä on ylivoimaisesti monimuotoisin ja rikkain luonnoltaan. Tämä on kuin kansallispuisto pienoiskoossa aivan Helsingin ytimessä, kehuu Metsähallituksen luontopalveluiden erikoissuunnittelija Minttu Perttula.

Aiemmin yleisöltä kielletylle Vallisaarelle ja sen tuntumassa olevalle Kuninkaansaarelle odotetaankin nyt satoja tuhansia vieraita vuosittain. Se on todella suuri määrä ihmisiä saariparille, joista pienemmän halkaisija on puolisen kilometriä ja suuremman kilometri – ja siitäkin reilu kolmasosa pysyy edelleen yleisön tavoittamattomissa. Kestääkö saari ihmistulvan?

– Se on hyvä kysymys. Kaikkemme teemme sen eteen. Reitit, ohjaaminen, valistus ja opastus ovat kaikki osa sitä. Mutta paljon on ihmisistä itsestä kiinni. Pyrimme tuomaan kohteen arvot niin selkeästi esille, että ihmisille heräisi oma vietti suojella tätä paikkaa, sanoo Perttula.

Tulevana kesänä Vallisaaressa voi syödä eväitä taukopaikalla, tankata vesipisteellä tai kahvilassa ja helpottaa oloa kuivakäymälässä. Jatkossa palveluita olisi tarkoitus saada lisää.

Kilpailijat ratkovat vesihuoltoa

Palveluiden takia saaren valtasi keskiviikkona nuori ja kansainvälinen kilpailijajuokko. He osallistuvat Puhdas Vallisaari -kilpailuun ja olivat kilpailua isännöivien Metsähallituksen ja Helsingin kaupungin järjestämällä tutustumisretkellä saareen.

Kuva: Petteri Juuti / Yle

Kilpailijoilta odotetaan ehdotuksia siitä, kuinka kävijämassoille voidaan tarjota lisää palveluja mahdollisimman ympäristöystävällisesti. Kilpailun virallisia teemoja ovat esimerkiksi vesihuolto, energiajärjestelmä ja materiaalitehokkuus.

Teemoista tärkein on vesi.

– Vesihuolto ja jätevesien käsittely on varmasti meidän suurin kysymys. Jos haluat tarjota ruokaa ja majoituspalveluita ihmisille, vesi on todella tärkeässä asemassa ja sitä meillä Vallisaaressa ei ole. Kysymyksen ratkaiseminen on ehdottomasti kaikkein tärkein siinä, miten Vallisaari kehittyy aidoksi luontomatkailukohteeksi tähän Helsingin edustalle, arvioi erikoissuunnittelija Perttula.

Vihreällä ja paikallisella energiantuotannolla ja roskien käsittelyllä ei ole yhtä suuri hätä, sillä saarella on jo sähköt. Jätehuoltokin toimii.

Kilpailuaika päättyy 23.5. Yhdysvaltain entisen Suomen-suurlähettilään Bruce Oreckin johtama asiantuntijaraati arvoi ehdotukset elokuussa.