Hyppää sisältöön

Stoltenberg: Tapaaminen Venäjän kanssa oli hyvä, erimielisyydet säilyvät yhä

Pääsihteeri Jens Stoltenbergin mukaan Nato ja Venäjä näkevät Ukrainan kriisin hyvin eri tavalla, vaikka ovatkin samaa mieltä Minskin rauhanprosessin toteutumisesta. Venäjän Nato-lähettiläs puolestaan varoitti yrityksistä painostaa Venäjää sotilaallisesti.

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg puhui lehdistötilaisuudessa Naton päämajassa Brysselissä Naton ja Venäjän tapaamisen jälkeen 20. huhtikuuta. Kuva: Stephanie Lecocq / EPA

Sotilasliitto Naton ja Venäjän lähettiläät ovat tavanneet Brysselissä ensimmäisen kerran lähes kahteen vuoteen. Tapaaminen oli ensimmäinen sen jälkeen, kun Nato katkaisi lähes kaikki käytännön suhteet Venäjään vastalauseena Krimin niemimaan Venäjään liittämiselle.

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg sanoi, että sotilasliitolla ja Venäjällä on syviä erimielisyyksiä, mutta että keskustelut olivat "avoimet ja vakavat". Tämänpäiväinen tapaaminen ei Stoltenbergin mukaan tuonut muutosta mielipide-eroihin.

– Minusta meillä oli hyvin avoin, vakava ja itse asiassa oikein hyvä tapaaminen, Stoltenberg sanoi lehdistötilaisuudessa tapaamisen jälkeen.

– Naton jäsenmailla ja Venäjällä on hyvin erilaisia näkemyksiä, mutta olemme kuunnelleet, mitä toisella on sanottavana.

Erimielisyydet Ukrainan kriisistä ovat yhä olemassa

Stoltenbergin mukaan tapaamisessa kävivät ilmi syvät erimielisyydet Ukrainan kriisistä, mutta että molemmat silti pitivät Minskin rauhanprosessia tärkeänä. Stoltenbergin mukaan Nato ei tunnusta Krimin liittämistä Venäjään ja että tulitaukorikkomukset Itä-Ukrainassa ovat "erityisen häiritseviä".

– Tapaamisessa kävi jälleen ilmi, että olemme eri mieltä faktoista, tapahtumista ja vastuista Ukrainassa ja siihen liittyvissä tapahtumissa. Monet Nato-maat ovat eri mieltä Venäjän pyrkimyksestä esittää kriisi sisällissotana. Kyse on Venäjän pyrkimyksestä horjuttaa Itä-Ukrainaa, sekä tuen, ammuksien, rahoituksen ja välineistön tarjoamisesta separatisteille, Stoltenberg sanoi.

Stoltenberg sanoi, että sekä poliittiset että sotilaalliset viestintäyhteydet on tärkeää pitää avoinna, sillä se on tarpeellista "riskien vähentämiseksi".

– Olemme molemmat sitä mieltä, että kaikille on tärkeää pitää poliittisen vuoropuhelun kanavat avoinna. Se on sekä tarpeellista että hyödyllistä, erityisesti sellaisessa kiristyneessä ilmapiirissä, jossa nyt elämme, Stoltenberg sanoi.

Venäjän Nato-lähettiläs Aleksander Grushko puhui toimittajille tavattuaan sotilasliiton pääsihteerin Jens Stoltenbergin Brysselissä 20. huhtikuuta. Kuva: Stephanie Lecocq / EPA

– Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että olisimme takaisin normaalitilanteessa.

Stoltenberg sanoi toivovansa, että Nato ja Venäjä voisivat tavata uudelleen, mutta ajankohtaa tapaamiselle ei ole päätetty.

"Kyse on yrityksistä painostaa Venäjää sotilaallisesti"

Venäjän Nato-lähettiläs Aleksander Grushko sen sijaan syytti tapaamisen jälkeen Yhdysvaltoja siitä, että se yrittää painostaa Venäjää sotilaallisesti. Grushko viittasi yhdysvaltalaiseen ohjushävittäjään, joka purjehti viime viikolla kansainvälisillä vesillä Kaliningradin lähistöllä.

Grushkon mukaan Venäjä tulee toimimaan, jos se katsoo sen tarpeelliseksi.

Grushkon mukaan hän Naton ja Venäjän suhteet eivät parane, elleivät Nato-maat vähennä sotilaallista toimintaansa Venäjän rajojen tuntumassa.

– Tässä on kyse yrityksistä painostaa Venäjää sotilaallisesti. Käytämme kaikkia keinoja ja varotoimia tasapainottaaksemme sotilaallisen voimankäytön yrityksiä, Grushko sanoi.

Nato puolestaan esitti tapaamisessa huolensa yhdysvaltalaisaluksen ja venäläisten hävittäjien välikohtauksesta Itämerellä viime viikolla.

.
.