1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. turvapaikanhakijat

Suomi keskeyttää turvapaikanhakijoiden käännytykset Unkariin

Korkeimman hallinto-oikeuden mielestä Unkarin turvapaikkamenettelyn ongelmat ja palautukset Serbiaan vaarantavat kansainvälistä suojelua hakevan perusoikeudet.

turvapaikanhakijat
Turvapaikanhakijoita ruokajonossa Presevossa, Serbiassa 16. maaliskuuta.
Turvapaikanhakijoita ruokajonossa Presevossa, Serbiassa 16. maaliskuuta.Djordje Savic / EPA

Maahanmuuttovirasto keskeyttää turvapaikanhakijoiden käännytykset Unkariin. Maahanmuuttovirasto ei tee enää palautuspäätöksiä, koska korkein hallinto-oikeus on kumonnut afganistanilaisen turvapaikanhakijan käännyttämisen Unkariin. KHO katsoo palauttamisen vaarantavan miehen perusoikeudet.

Mies oli tullut Suomeen Unkarin ja Serbian kautta. KHO arvioi, että on olemassa riski, että Unkarista turvapaikanhakija palautetaan Serbiaan ja sieltä edelleen Afganistaniin, eikä hänen hakemustaan ja suojelun tarvetta tutkita missään maassa. Unkari on ainoa EU-maa, joka pitää Serbiaa turvapaikanhakijoille turvallisena ja palauttaa sieltä tulevat.

KHO katsoo, että Unkarin turvapaikkamenettelyssä on suuria ongelmia. KHO:n mielestä suuret turvapaikkahakemusten määrät, vaikeudet järjestää oikeudellista neuvontaa ja muut turvapaikanhakijoiden Unkarissa kohtaamat ongelmat aiheuttavat sen, että miehen käännytyksen keskeyttäminen tai lykkääminen olisi epävarmaa.

Se, että mies voi valittaa Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen, ei KHO:n mukaan takaa hänelle suojaa Serbiaan käännyttämistä vastaan.

Kreikkaan ja Unkariin ei palauteta

Mies haki kansainvälistä suojelua ensin Unkarista. Tämän vuoksi Maahanmuuttovirasto jätti hänen hakemuksensa tutkimatta ja teki käännytyspäätöksen Unkariin joulukuussa 2014. Helsingin hallinto-oikeus piti päätöksen voimassa. KHO:n päätöksen vuoksi Maahanmuuttoviraston on nyt tutkittava hakemus.

Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön johtaja Esko Repo pitää KHO:n linjausta kansallisesti merkittävänä.

Unkari on Kreikan lisäksi nyt toinen EU-maa, johon Suomi ei palauta turvapaikanhakijoita. Repo sanoo, että Maahanmuuttoviraston johtoryhmä perehtyy oikeuden päätökseen, eikä yhtään palautuspäätöstä nyt tehdä.

KHO katsoo, että Unkariin palauttaminen voi olla arvioitavissa toisin, mikäli Unkari muuttaa käytäntöään Serbian suhteen. Tilanne voi muuttua myös Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen päätösten myötä tai muulla tavoin.

Korjattu 20.4.2016 klo 19.10. Maahanmuuttovirasto teki käännytyspäätöksen Unkariin joulukuussa 2014.

Lue seuraavaksi