Kierrätä oikein vappuna – serpentiini ei sovi paperin- eikä edes kartonginkeräykseen

Materiaalistaan huolimatta foliopallo ei myöskään kuulu metallinkeräykseen. Kierrätysohjaaja antaa myös vinkin, jolla eri keräyksiin sopivat materiaalit erottaa toisistaan.

Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

Vapun oheistarpeet voivat aiheuttaa kierrättäjälle päänvaivaa. Valtaosa vappukrääsästä on kertakäyttöistä ja päätyy juhlan jälkeen roskakoriin.

1. Serpentiini sopisi periaatteessa kartonginkeräykseen, mutta...

Esimerkiksi paperinen serpentiini ei sovi paperinkeräykseen. Jätehuoltoyhtiö Jätekukon mukaan materiaalinsa puolesta se voisi sopia kartonginkeräykseen, mutta uusissa kierrätysohjeissa kartonkikeräys on tarkoitettu vain pakkauskartongille, joihin serpentiini ei tietystikään lukeudu. Sama ohje koskee myös vappuna myytäviä paperisia vappukeppejä.

Suihkuserpentiini kuuluu niin ikään sekajätteeseen. Sitä ympäröivä ponnekaasupullo taas tulisi toimittaa vaarallisiin jätteisiin.

2. Foliopallo ei sisällä tarpeeksi metallia

Vapun foliopallot eivät myöskään kelpaa metallinkeräykseen muun muassa niiden sisältämän muovipinnoituksen vuoksi. Jätekukon palvelupäällikkö Piia Moilasen mukaan monet pakkausmateriaalit ovat nykyään metallin ja jonkin muun aineen sekoituksia. Se, onko niissä riittävästi hyödynnettävää metallia,selviää pienellä kotitestillä.

Jos materiaali jää ryttyyn sitä puristettaessa, silloin sen voi lukea metalliksi

Piia Moilanen

– Jos materiaali jää ryttyyn sitä puristettaessa, silloin sen voi lukea metalliksi. Esimerkiksi kahvipakkaukset olivat ennen täysin metallia, nykyisin niitä ei metallinkierrätykseen huolita, Moilanen lisää.

Foliopallojen oikea osoite on siis sekajäte. Taivaalle niitä ei kannata päästää, sillä alumiinin ja muovin yhdistelmän maatuminen kestää helposti satojakin vuosia.

Moilanen paheksuu esimerkiksi hääohjelmissa nähtyä tapaa, jossa häävieraat vapauttavat foliopalloja taivaalle hääparin kunniaksi.

– Onhan se varmaan ihan kivan näköistä, mutta luontoonhan ne kaikki loppujen lopuksi päätyvät, Moilanen harmittelee.

3. Munkkirasva menee myös kotikompostorissa

Jäteyhtiöiden toiveena on usein, että kotitalouksissa syntyneitä ruoanlaittorasvoja ei heitettäisi yleisiin keräysastioihin, jotteivät ne tahrisi ylen määrin astioita. Moilasen mukaan esimerkiksi vappuna syntyvän munkkirasvan voi kuitenkin laittaa biojätteeseen, jos sen imeyttää johonkin, esimerkiksi paperiin.

– Omassa kompostorissa rasvasta ei ole myöskään mitään haittaa. Joka tapauksessahan se menee vähän likaiseksi, Moilanen lisää.

Tärkeintä on muistaa, että ruoanlaittorasvan paikka ei ole viemäri. Jähmettyessään se voi jopa tukkia koko putken.