Hyppää sisältöön

Vuosikymmeniä palvellut lankakauppias lopettaa haikein mielin

Yli 70 vuotta tamperelaisia palvellut lankaliike lopettaa kesään mennessä. Yrittäjä muistelee menneitä vuosikymmeniä ilolla, vaikka lopettamispäätös saakin kyyneleet vierähtämään poskille.

Kauppias Leena Maija Raitila ja myyjä Kirsti Myllymäki seisovat lankahyllyn edessä.
Yrittäjä Leena-Maija Raitila (vas.) tuli tätinsä liikkeeseen töihin vuonna 1964 ja on itse toiminut yrittäjänä liki 30 vuotta. Myös myyjä Kirsti Myllymäellä on pitkä ura lankojen parissa.

Hyllyt ovat täynnä toinen toistaan herkullisemman värisiä lankakeriä. Valikoima on laaja, sillä Aili Jokisen lankaliike on toiminut Tampereella vuodesta 1942.

On meneillään pitkät jäähyväiset, sillä kevään jälkeen liike lopetetaan. Yrittäjä Leena-Maija Raitila tuli tätinsä liikkeeseen töihin vuonna 1964 ja on itse toiminut yrittäjänä vuodesta 1988 alkaen.

Raitila muistelee hymyssä suin 60-lukua. Silloin liike oli Tampereen ainoa lankaliike ja asiakkaita riitti. Yhteensä seitsemän myyjää palveli vilkasta asiakasvirtaa.

Mitä lähemmäs loppua tullaan, sitä haikeampi on mieli.

Leena-Maija Raitila

– Siihen aikaan ryijyt ja nukkamatot olivat muodissa, joten niitä lankoja meni useampi kilo asiakkaalle kerrallaan. Nykyään jos myydään kahdet ryijytarpeet vuodessa, se on hyvin myyty. Ryijyt ja raanut on ollutta ja mennyttä.

Tätä nykyä liikkeestä haetaan pääasiassa sukkalankoja. Neuleitakaan ei enää niin tehdä. Alkuaikoina puoti oli naisten valtakunta.

– Korkeintaan saattoivat kauempaa vaimot lähettää miehen paperi tai vyöte mukanaan, että tätä tarvittaisiin niin ja niin paljon. Tänä päivänä miesasiakkaita on huomattavasti enemmän.

Kesään mennessä liike sulkee ovensa lopullisesti ja lankahyllyt ovat tyhjiä. Asian ajatteleminen nostaa Raitilalla kyyneleet silmiin.

– Mitä lähemmäs loppua tullaan, sitä haikeampi on mieli.

Kuuntele lisää yrittäjä Leena-Maija Raitilan haastattelusta, joka aukeaa pääkuvasta.