Facebook opastaa: Näin saat sivustolla leviävät virukset kuriin

Haittaohjelmat piinaavat Facebookin käyttäjiä. Facebook opastaa käyttäjiään poistamaan mahdolliset haittaohjelmat seuraavasti.

internet
Facebook-logo
Nina Keski-Korpela / Yle

Facebookissa on levinnyt viime aikoina haittaohjelmia, jotka saastuttavat käyttäjätilejä ja tietokoneita yksityisviesteissä leviävien linkkien välityksellä.

Saastuneen linkin painaminen vie käyttäjän verkkosivulle, joka asentaa tietokoneelle virusta levittävän verkkoselaimen lisäosan.

Jos epäilet, että tietokoneesi tai käyttäjätilisi on saanut viruksen, niin tee seuraavat Facebookin suosittelemat toimenpiteet (siirryt toiseen palveluun):

1. Muuta ensimmäisenä salasanasi. Sen voit tehdä tilisi asetukset-sivulta.

2. Tee tietokoneesi virustutkalla tarkistusajo ongelman korjaamiseksi. Facebook suosittelee käyttämään useampaa kuin yhtä virustutkaa.

3. Päivitä verkkoselaimesi uusimpaan versioon. Verkkoselainten tuoreimmissa versioissa on sisäänrakennettuja turvaominaisuuksia.

4. Poista epäilyttävät selaimen lisäosat (browser add-on) verkkoselaimestasi. Facebookin sivuilla on linkkejä eri selainten valmistajien sivuille, joissa annetaan ohjeet (siirryt toiseen palveluun) lisäsosien poistamiseksi.

5. Klikkaa profiilisivusi kohtaa näytä toimintaloki (activity log). Näin pääset tarkastamaan tilisi viime aikojen tapahtumat. Täältä voit poistaa kaikki päivitykset ja tykkäykset, joita et ole tehnyt tarkoituksella.

6. Varmista, että saastunut sovellus ei ole yhdistetty tiliisi. Tämä tapahtuu poistamalla kaikki Facebook-sovellukset, joita et käytä enää. Voit tarkastaa kaikki profiiliisi yhteydessä olevat ohjelmat tilisi yksityisyysasetuksisita kohdasta sovellukset.

Lisäksi kannattaa kirjoittaa statuspäivitys, jossa varoitat kavereitasi, että olet klikannut huonoa linkkiä ja saanut Facebook-viruksen. Kerro kavereillesi, että heidän ei pidä klikata mitään tilisi jakamia linkkejä. Älä jaa linkkejä vähään aikaan, jotta kaverisi eivät joudu miettimään, mitkä linkit ovat hyviä ja mitkä huonoja.

Jos tiedät, että tilisi on lähettänyt saastuneen linkin jollekin tietylle henkilölle, niin mene hänen Facebook-sivulleen ja poista tilisi lähettämä viesti. Jos et pysty poistamaan viestiä, varoita kaveriasi, että hänen ei tule klikata saastunutta linkkiä.