1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Maailman vanhin pulloposti löytyi Pohjois-Saksasta – 108 vuoden jälkeen

Eläkkeellä oleva saksalaisnainen löysi pullon lomallaan. Pullon heitti mereen brittiläinen merentutkija, joka tutki Pohjanmeren merivirtoja. Pullon sisällä oli postikortti, joka pyydettin palauttamaan tutkijalle. Palauttajalle oli luvassa yhden shillingin palkkio.

Kuva: The Marine Biological Association

Maailman vanhin pulloposti on löytynyt Pohjois-Saksasta. Guinnessin ennätystenkirja vahvisti uuden ennätyksen (siirryt toiseen palveluun) helmikuussa.

Aiempi ennätyspullo oli 99 vuotta ja 43 päivää vanha, kun se löytyi Shetlanninsaarten länsipuolelta vuonna 2013. Uusi ennätyspullo ehti olla matkalla 108 vuotta ja 138 päivää.

Tapauksesta kertoi brittiläinen merentutkimusorganisaatio Marine Biological Association (siirryt toiseen palveluun) (MBA) tällä viikolla. Pullon oli heittänyt mereen 30. marraskuuta vuonna 1906 järjestön arvostettu tutkija Geroge Parker Bidder, joka tutki Pohjanmeren syvänmeren merivirtoja.

Pullon löytäjälle luvattiin yhden shillingin palkkio

Pullon löysi viime vuoden huhtikuussa eläkkeellä oleva saksalaisnainen Marianne Winkler lomallaan Pohjoisfriisein saarilla Saksan ja Tanskan rajan tuntumassa Pohjanmeren rannikolla.

– On aina hauskaa löytää pullopostia ja ihmetellä, mistä se tulee, kuka sen kirjoitti ja kuinka kauan se on kulkenut tuulen, aaltojen ja merivirtojen mukana, Winkler kertoi paikalliselle uutissivustolle Amrum Newsille (siirryt toiseen palveluun) viime elokuussa.

Pullon sisällä oli viesti, jossa kehotettiin särkemään pullo. Winkler miehineen yritti ensin saada sisällön ulos rikkomatta pulloa, mutta eivät onnistuneet siinä. Lopulta he tekivät työtä käskettyä ja löysivät pullon sisältä englanniksi, hollanniksi ja saksaksi kirjoitetun postikortin, jossa pyydettiin lähettämään se takaisin MBA:lle Plymouthiin Englannin etelärannikolla.

Kuva: The Marine Biological Association

Postikorttiin pyydettiin täydentämään tiedot siitä, mistä pullo oli löytynyt, oliko se tarttunut kalastustrooliin ja mikä mahdollisen aluksen nimi oli. Postikortin täyttämisestä ja palauttamisesta luvattiin yhden shillingin palkkio.

Winklerillä ei ollut varmaa käsitystä siitä, kuinka vanha kortti oli, kun hän lähetti sen pyynnön mukaisesti tutkimusjärjestölle.

MBA:n tiedottaja Guy Baker kertoi, että järjestön henkilökunta hämmästyi suuresti saatuaan kirjeen, joka oli osoitettu Bidderille. Bidder oli järjestön puheenjohtaja vuosina 1939–1945, ja hän kuoli 91-vuotiaana vuonna 1954.

Pullot selvittivät merivirtojen kulkua

Bidder pudotti mereen yhteensä 1 020 pulloa vuosien 1904 ja 1906 välisenä aikana. Hän huomasi, että suurin osa Pohjanmeren eteläosissa uponneista pulloista huuhtoutui mereen Englannin rannikolla. Sen sijaan pullot, jotka pysyivät kellumassa, kulkeutuivat kohti Manner-Eurooppaa.

Bidder päätteli ensimmäisenä maailmassa havainnoistaan, että Pohjanmeren syvänmeren merivirta virtasi idästä länteen.

Bakerin mukaan tuohon aikaan tutkijat kehittivät erilaisia tapoja selvittää merivirtojen ja kalojen toimintaa.

En tiedä, milloin edellinen lähetettiin meille.

Guy Baker

– Järjestö tekee edelleen samanlaista tutkimusta, mutta käyttämämme tekniikka on kehittynyt, Baker kertoi The Telegraph -lehdelle (siirryt toiseen palveluun).

– Suurin osa pulloista tarttui kalastusalusten trooleihin, osa huuhtoutui rannalle ja osaa ei koskaan löydetty, Baker kertoi.

Löytäjä sai shillinkinsä

Ei ole varmuutta siitä, onko pullo ollut meressä koko ajan vai onko se huuhtoutunut rannalle jo aiemmin kenenkään löytämättä sitä.

Suurin osa pulloista löytyi Bakerin mukaan melko nopeasti muutaman kuukauden aikana. Järjestö oli jo aikoja sitten luopunut toivosta, että lisää pullojen löytäjiä ilmaantuisi.

– Pulloja ei suinkaan ole löytynyt silloin tällöin. En tiedä, milloin edellinen lähetettiin meille, mutta luulen, että siitä on vuosia, Baker sanoi.

Lupauksensa mukaisesti MBA lähetti pullon löytäjälle kiitosviestin ja vanhan shillingin palkkioksi.

Vuonna 1906 shillinki oli tuntuva palkkio. Niitä ei ole kuitenkaan käytetty Britanniassa vuosikymmeniin, mutta MBA täytti lupauksensa.

– Löysimme vanhan shillingin, luullakseni eBaystä ja lähetimme sen Winklerille, Baker kertoi.