Eläkkeelle jäämiseen valmennusta? – Ylivelkaantuminen uhkaa

Velkaantuneita auttavassa Takuu-Säätiössä on pantu merkille, että ylivelkaantuminen alkaa olla yhä korostuneemmin juuri eläkkeelle jääneiden tai jäämässä olevien ongelma. Tämän ryhmän yhteydenottojen määrä säätiöön kasvaa nyt voimakkaimmin.

Kotimaa
Juha A. Pantzar
Takuu-Säätiön toiminnanjohtaja Juha A. Pantzar.Yle

Takuu-Säätiön toiminnanjohtaja Juha A. Pantzar sanoo A-studiossa asian suoraan:

– Ehkä meillä tarvittaisiin oikeasti jonkinlaista eläkkeelle jäämiseen valmentamista. Se yllättää loppujen lopuksi aika monet ihmiset, kuinka paljon tulot sitten oikeasti putoavatkaan.

Pantzarin mukaan monelta on hämärtynyt, miten kauan aikaa kuluu esimerkiksi 20 000 euron kulutusluottopotin takaisin maksamiseen. Etenkin kun tulot ovat pudonneet yli kolmasosalla.

Suomalaiset ylivelkaantuvat vauhdilla

Viime päivinä on tullut useita uutisia, jotka kertovat suomalaisten ylivelkaantumisesta. Suomen asiakastiedon (siirryt toiseen palveluun) mukaan maaliskuun lopussa maksuhäiriömerkintä löytyi melkein joka kymmenenneltä aikuiselta. Ongelmaryhmä ovat 25-44-vuotiaat miehet.

Käräjäoikeuksien käsittelyyn puolestaan tuli alkuvuonna 12 prosenttia enemmän velkajärjestelyhakemuksia kuin viime vuonna, ja Takuu-Säätiön velkapuhelimeen on soitettu tänä vuonna jo 12 300 kertaa (siirryt toiseen palveluun). Määrä on lähes puolet viime vuoden kokonaismäärästä. Puhelin on myös pahasti ruuhkautunut – vain joka kymmenenteen puheluun ehditään vastata.

Vaikka nopeimmin kasvava ryhmä yhteydenottajissa ovat eläkkeelle jääneet, neuvoja kysyvät tasaisesti 30-60 -vuotiaat, toiminnanjohtaja Pantzar kertoo. Ensi neuvojen jälkeen soittajat ohjataan yleensä kunnallisten talous- ja velkaneuvojien puheille.

Luottotietojärjestelmä remonttiin

Takuu-Säätiö ja Suomen asiakastieto liputtavat nk. positiivisen luottotietorekisterin puolesta. Järjestelmä tarjoaisi luotonantajalle reaaliaikaisen tiedon siitä, millaisia luottoja luotonhakijalla on jo eri puolille. Käytäntö on voimassa useissa Euroopan maissa, mutta Suomessa viranomaiset eivät ole pitäneet sitä tarpeellisena. Oikeusministeriö selvitti asiaa vuonna 2013.

Pantzar harmittelee Suomen tilannetta, mutta arvelee keskustelun asiasta olevan jälleen käynnistymässä.

– Me nähtäisiin Takuu-Säätiössä, että sen avulla voitaisiin suojata ihmisiä lainanotolta siinä vaiheessa kun heidän maksukykynsä on rajoilla.