1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

WHO: Euroopassa ei enää malariaa

Viime vuonna Euroopassa ei tavattu yhtään täällä saatua tartuntaa ja WHO uskoo, että tilanne voidaan säilyttää tulevaisuudessakin. Maailmanlaajuisesti malariatapauksia oli kuitenkin viime vuonna 214 miljoonaa.

Anopheles gambiae -malariahyttynen. Kuva: Stephen Morrison / EPA

YK:n alainen Maailman terveysjärjestö WHO julisti (siirryt toiseen palveluun) Euroopan keskiviikkona vapaaksi malariasta. Viime vuonna Euroopassa ei tavattu yhtään täällä saatua tartuntaa.

Vuonna 1995 malarian sai Euroopassa 90 712 ihmistä. Vielä vuonna 2012 malariaa esiintyi Georgiassa yksittäistapauksina sekä Kreikassa ja Turkissa, minne tauti levisi Pakistanin, Intian ja Afganistanin alueilta. Tuolloin Euroopassa saatuja tartuntoja oli WHO:n mukaan 251.

– Tämä on tärkeä virstanpylväs Euroopan terveyshistoriassa ja pyrkimyksessä tuhota malaria maailmanlaajuisesti, WHO:n Euroopan aluejohtaja Zsuzsanna Jakab sanoi.

WHO:n mukaan sairauden hävittämiseen vaikuttivat yhtä lailla vahva poliittinen sitoutuminen, malariatapausten parempi seuranta ja diagnosointi, sekä tautia levittävien hyttysten määrän rajoittaminen ja eri maiden välinen yhteistyö.

– Kunnes malaria on saatu hävitettyä maailmanlaajuisesti, ihmiset, jotka matkustelevat maissa, joissa tautia esiintyy, voivat tuoda taudin takaisin Eurooppaan, joten meidän on jatkettava työtä sen varmistamiseksi, ettei malaria enää palaa Eurooppaan, Jakab sanoi.

Viime vuonna oli maailmanlaajuisesti 214 miljoonaa malariatapausta ja taudin saaneista kuoli 438 000. Suurin osa kuolemantapauksista oli Saharan eteläpuoleisessa Afrikassa.

Eurooppa julistettu jo kerran aiemmin malariavapaaksi

Yleensä WHO voi julistaa maan vapaaksi malariasta, jos siellä ei ole esiintynyt yhtään kotoperäistä malariatartuntaa kolmeen perättäiseen vuoteen. WHO:n mukaan Euroopan alue on julistettu vapaaksi malariasta nykyisen tilanteen perusteella ja todennäköisyydellä, että tilanne myös pystytään säilyttämään tulevaisuudessa.

Vielä toisen maailmansodan lopulla malariaa esiintyi yleisesti suuressa osassa Etelä-Eurooppaa ja pahiten siitä kärsivät Balkanin maat, Italia, Kreikka ja Portugali.

Eurooppa on julistettu jo kerran aiemmin vapaaksi malariasta vuonna 1975. Tauti kuitenkin levisi takaisin Eurooppaan, muun muassa Venäjälle, Kaukasuksen alueelle ja Turkkiin.