Wärtsilä vähentämässä 550 työpaikkaa – Suomesta 270

Heikenneestä kannattavuudesta kertonut konepajayhtiö pyrkii saavuttamaan toimillaan noin 50 miljoonan euron vuosittaiset säästöt. Se aikoo myös keskittää moottoreiden tuotekehitystä Suomeen.

talous
Wärtsilän logo talon seinässä Helsingin Hakanuiemessä.
Tiina Jutila / Yle

Konepajayhtiö Wärtsilä saattaa vähentää noin 550 työpaikkaa. Näistä noin 270 olisi Suomessa, Wärtsilä kertoo tiedotteessaan.

Wärtsilä sanoo muokkaavansa organisaatiotaan, toimintaansa ja resurssejaan uusien alusten heikon markkinatilanteen ja vaikean kilpailuympäristön vuoksi. Wärtsilää kiusasivat alkuvuonna myös voimalaitostoimitusten väheneminen ja voimatuotannon markkinoiden hintapaineet.

Suunnitelmat vaikuttavat erityisesti Wärtsilän Marine Solutions- ja Energy Solutions -liiketoimintojen henkilökuntaan. Työpaikkoja vähennetään maailmanlaajuisesti.

Moottoreita kehitetään yhä enemmän Suomessa

Wärtsilä tavoittelee myös suunnittelusyklien lyhentämistä ja aikoo keskittää moottoreiden tuotekehitystä Suomeen.

Wärtsilä pyrkii saavuttamaan toimillaan noin 50 miljoonan euron vuotuiset säästöt. Ne toteutuvat asteittain alkaen tämän vuoden toisesta neljänneksestä, yhtiö toteaa. Säästöt vaikuttavat täysimääräisesti vuoden 2017 loppuun mennessä.

Wärtsilä Marine Solutions työllistää tällä hetkellä liki 6 700 ja Energy Solutions noin 960 henkeä maailmanlaajuisesti. Wärtsilän mukaan muutosten vaikutukset täsmentyvät, kun neuvottelut eri maissa aloitetaan.

Marraskuussa Wärtsilä ilmoitti vähentävänsä 110 vakituisessa työsuhteessa ollutta työntekijää Marine Solutions -yksiköstään heikon markkinatilanteen vuoksi.

Tulos heikkeni reippaasti alkuvuodesta 2015

Konsernin liikevaihto laski tammi–maaliskuussa pari prosenttia 967 miljoonaan euroon. Ensineljänneksen liikevoitto rojahti vuodentakaisesta 16 prosenttia 84 miljoonaan euroon. Tilauskanta kasvoi kuitenkin kolme prosenttia, ja se oli kauden lopussa 5,1 miljardia euroa.

Konsernijohtaja Jaakko Eskolan mukaan huoltomarkkinat kasvavat tasaisesti ja sähkö- ja automaatiojärjestelmien kysyntä on hyvää.

Koko tämän vuoden liikevaihdon arvioidaan kasvavan 0–5 prosenttia viime vuodesta.