Suomalaisten kahvinkulutus ennallaan – paahdetun kahvin vienti romahti

Paahdetun kahvin kulutus viime vuonna oli liki kymmenen kiloa suomalaista kohden, Kahvi- ja paahtimoyhdistys kertoo. Vienti Suomesta väheni peräti 46 prosenttia toissa vuodesta.

Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

Suomalaisten kahvinkulutus on yhä korkealla tasolla muihin maihin verrattuna, tiedottaa paahtimoalan yrityksiä edustava Kahvi- ja paahtimoyhdistys.

Yhdistyksen mukaan suomalaiset kuluttivat paahdettua kahvia viime vuonna noin 9,9 kiloa henkeä kohden. Kulutus on vuosikymmenten aikana vakiintunut yhdeksään–kymmeneen kiloon.

Suosituin kahvi on edelleen vaaleapaahtoinen suodatinkahvi. Tummapaahtoisten kahvien suosio Suomessa kasvaa tasaisesti, ja niiden osuus suomalaisten juomasta kahvista on nyt noin 18 prosenttia, yhdistys kertoo.

Kotimaiset paahtimot toimittivat paahdettua kahvia kaupalle ja suurkeittiöille viime vuonna noin 46 miljoonaa kiloa. Tämä on liki kolme prosenttia toissavuotista enemmän.

Paahdetun kahvin tuonti Suomeen kasvoi noin 7,9 miljoonaan kiloon eli yksitoista prosenttia toissa vuodesta. Vienti Suomesta sen sijaan väheni roimasti: se putosi toissa vuoteen verrattuna 46 prosenttia ja oli 3,7 miljoonaa kiloa, Kahvi- ja paahtimoyhdistys toteaa. Vienti suuntautui lähinnä Venäjälle ja Baltian maihin.