Tupakkaralli itärajalla vaikeutuu – ammattimainen salakuljetus saattaa lisääntyä

Uusi tupakkalaki rajoittaa tupakantuontia Venäjältä. Suomalaisten kauppojen tupakanmyynti itärajalla saattaa lisääntyä, mutta niin myös ammattimainen salakuljetus.

talous
Suomeen tulijoilta takavarikoitua tupakkaa Nuijamaalla.
Tommi Parkkinen / Yle

Nuijamaan tullin takavarikkokaapin ylähylly on täynnä tupakkakartonkeja, joiden kyljessä on kyrillistä kirjoitusta. Kyseessä on tullin haaviin jäänyt parin päivän saalis.

Matkustajat voivat nykyään tuoda Suomeen mukanaan yhden kartongin tupakkaa tuleessan maahan. Matkustajilta löydettyä ylimääräistä tupakkaa takavarikoidaan tasaiseen tahtiin rajalla.

– Vähän päivästä riippuen savukkeita takavarikoidaan kartongista sataan kartonkiin päivässä, Nuijamaan tullin vuoropäällikkö Mari Kirsi kertoo.

Takavarikot saattavat kohta lisääntyä entisestään.

Matkustajatuonti vähenee huomattavasti

Kuukauden kuluttua on tulossa voimaan uusi tupakkalaki, jonka mukaan suomalaismatkailijat voivat tuoda tupakkaa Venäjältä vasta vuorokauden Venäjällä oleskelun jälkeen. Venäläismatkailijat puolestaan voivat tuoda tupakkaa Suomeen vain jos oleskelevat Suomessa 72 tuntia.

Lakiesityksen eduskuntakäsittely on vielä kesken, mutta lain pitäisi tulla voimaan jo toukokuun 20. päivänä.

Molempien säännösten uskotaan vähentävän huomattavasti Suomeen tulevan tupakan määrää.

– Nuijamaalla puhutaan vähintään sadoista kartongeista päivässä, Nuijamaan tullin päällikkö Lasse Jutila sanoo.

Koko Suomen mittakaavassa itärajalla puhutaan savuketuonnin vähenemisestä yli tuhannella kartongilla päivässä.

Rajanpinnan huotamoyrittäjä odottaa tupakan tuonnin rajoituksesta lisää bisnestä.

– Kyllä se varmaan lisää tupakan myyntiä. Nykyäänhän täällä itärajalla ollaan tupakan myynnissä muuta Suomea reilusti jäljessä, Lappeenrannassa ja Imatralla huoltoasemia pitävä Mikko Räikkönen sanoo.

Salakuljetus voi lisääntyä

Halvan itätupakan vähentyminen saattaa kuitenkin aiheuttaa myös lieveilmiöitä. Esimerkiksi ammattimainen salakuljetus saattaa lisääntyä.

– Varmasti uusi tupakkalaki saattaa aiheuttaa painetta salakuljetuksen lisääntymiseen. Meidän pitää valvonnassa olla hereillä, että saamme ammattimaiset toimijat poimittua liikennevirran seasta, Nuijamaan tullin päällikkö Lasse Jutila sanoo.

Jutilan mukaan tavallisten matkustajien valvontaa ei olennaisesti kiristetä nykyisestä.

– Puutumme tietysti rikkomuksiin, jos niitä havaitsemme. Valvonnan päätavoite on kuitenkin estää ammattimaista rikollisuutta, Jutila sanoo.

Juttuun tehty korjaus 21.04.2016 kello 15.45: Venäläisten aikarajoitus on 72 tuntia ei 48 tuntia kuten jutussa aikaisemmin todettiin.