Oma ravintola keskelle kaupunkia vaatisi puoli miljoonaa euroa ja kovaa työtä

Arvostettu ravintoloitsija Bahri Karagümüs aloitti Oulussa lähes tyhjätaskuna. Nykyisin määräykset täyttävän ravintolan perustaminen Oulun kävelykeskustaan vaatisi paitsi ankaraa yrittämistä, myös satojatuhansia euroja alkupääomaa.

Kotimaa
Bahri Karagümüs aloittaa työpäivän salissa. Iltaisin hän valmistaa ruokaa keittiössä avotulella.
Bahri Karagümüs aloittaa työpäivän salissa. Iltaisin hän valmistaa ruokaa keittiössä avotulella.Marko Siekkinen / Yle

Ravintoloitsija Bahri Karagümüs omistaa Oulussa maailman ainoan turkkilaisen ravintolan Turkin ulkopuolella, jolle on myönnetty on arvostettu Chaîne des Rôtisseurs -kilpi.

Hänen ravintolansa on Oulun suosituimpia fine-dining -ruokaravintoloita. Huomionosoituksia on kertynyt pitkä liuta, esimerkiksi PRO-yrittäjäpalkinto ja Suomen siistein ravintola -tunnustus. Moni menestynyt pohjoisen ravintolakokki on oppinut taitonsa vaativassa Bahrin keittiössä.

Sain kaverin kautta työpaikan tiskarina.

Bahri Karagümüs

Karagümüs - tuttavallisemmin Bahri - saapui Ouluun talvipakkasilla 80-luvun lopulla vain turkkilainen passi ja muutama satanen mummonmarkkoja taskussaan.

– Sain kaverin kautta työpaikan tiskarina. Sanotaan näin, että olen tehnyt kovasti ja aika pitkiä päiviä. Sen jälkeen alkoi ruuan valmistus ja muu vastaava. Oma kebab-pizzaravintola Istanbul perustettiin vuonna 1993 keskelle lamaa. Siitä alkoi minun ravintolahistoriani.

Byrokratia vaatii sitkeyttä

90-luvulla byrokratia oli suorastaan musertavaa, verottajakin vaati Bahria maksamaan heti kolmen vuoden liikevaihtoverot, ennen liiketoiminnan aloitusta.

Vastikään byrokratiaan pysähtyi Bahrin idea myydä pikkusuolaista oman ravintolan edustalla pop-up -tiskistä, jollaisia nousee kansainvälisenä ravintolapäivänä vapaasti ympäri kaupunkia.

– Olisin valmistanut omalla terassilla avotuligrillissä turkkilaisia erikoisuuksia lounasaikaan, mutta tuli kielteinen päätös. Olisi pitänyt rakentaa joku teltta ympärille, mutta sellainen ei sovi tyyliimme.

Oma ravintola Rotuaarille vaatii paljon rahaa

Nykyisin oman ravintolan perustaminen Oulun kävelykeskustaan vaatii ainakin paksun lompakon.

Jos ei omista liikehuoneistoa, kuten Bahri, vuokrataso katutasossa nousee jopa yli sadan euron neliöltä kuukaudessa.

Tämä on kova ala. Jos haluat menestyä, teet pitkiä päiviä.

Bahri Karagümüs

– Laki vaatii nykyisin inva-wc:n, ilmastoinnit tulevat kalliiksi ja kaikki muu. Jos tehdään viimeisen päälle 120-paikkainen ruokaravintola, niin kyllä se vaatii 400 000 – 600 000 euroa, Bahri arvioi.

Sadan euron neliöhinnoilla ruokaa ja juomaa saa Bahrinkin mielestä myydä aika paljon saadakseen ravintolan kannattavaksi.

– Näin se on. Tämä on kova ala. Jos haluat menestyä, teet pitkiä päiviä, sinun täytyy panostaa siihen sataprosenttisesti. Pikku esimerkkinä: emme ole koskaan pitäneet lomaa neljää viikkoa, vain viikko tai kaksi enimmillään.