1. yle.fi
  2. Uutiset

Rengasliikkeiden kilpailu kiristyy Rovaniemellä – "jakajat alkaa olla täynnä"

Rengasliikkeiden kilpailu asiakkaista kiristyy Rovaniemellä. Kaupunkiin avattiin paria viikkoa sitten viides renkaita myyvä ja vaihtava liike. Markkinajohtajan mukaan rengasliikkeiden kilpailu asiakkaista Rovaniemellä on vielä tervettä, mutta nykyistä enempää liikkeitä kaupunkiin ei kaivata.

renkaat
Renkaiden vaihto.
Antti Mikkola / Yle

Renkaiden vaihtajilla on nyt aiempaa enemmän valinnanvaraa Lapin pääkaupungissa, kun pari viikkoa sitten Rovaniemellä avasi viides rengasliike.

Rengas Point aloitti viime vuonna suljetun rengasliikkeen tiloissa Rovaniemen Eteläkeskuksessa. Uuden liikkeen tekee erikoiseksi se, että sillä on sama omistaja eli Pertti Jääskö kuten lähellä toimivalla Polar Renkaalla.

– Tässä oli hyvä liikepaikka. Olemme katselleet sitä, kun homma on levittäytynyt Eteläkeskukseen. Tässä lopetti rengasliike viime vuoden puolella ja katsottiin, että on siinä on meidän paikka, Rengas Pointin ja Polar Renkaan toimitusjohtaja Toni Jääskö perustelee.

– Lähinnä tässä on kaikki tuotteet eriä kuin meillä toisella puolella. Kilpailu on erittäin kovaa, mutta pyrimme pitämään paikallisen, hyvän palvelun ja tätä kautta saamme nopeammin palveltua suurempaa asiakasmäärää.

Reipasta mutta rehellistä kilpailua

Rovaniemen ja koko Lapin markkinajohtaja Lapin Kumi ei hätkähdä kilpailijan siirtoa.

– Kilpailuhan on mukavaa, puntti ei tutise ja toivotetaan kaikki kilpailijat tervetulleiksi. Rovaniemellä on hyvä kilpailutilanne, täällä on reipasta kilpailua mutta kilpailu on ollut vielä rehellistä, Lapin Kumin toimitusjohtaja ja toinen omistaja Ville Ruokanen sanoo.

Haastaja myöntää markkinajohtajan aseman olevan vahva.

– Kyllähän tässä kovaa kauppaa tehdään, mutta kyllä Lapin Kumi on niin vanha ja iso toimija täällä, että aika yksin se siellä on. Me koetamme pitää kakkospaikkaa ja uudella liikkeellä ottaa kolmospaikka, Jääskö sanoo.

Yrittäjät eivät toivo nykyistä enempää kilpailjoita kaupunkiin.

– Äkkiä jos asiakaskuntaa lasketaan niin että Rovaniemellä asuu noin 60 000 ihmistä ja jaetaan se viidellä niin kyllä siinä jakajat alkaa olla aika lailla täynnä. Jos ylikapasiteettia tulee, niin silloin on aina vaara, että hintataso menee liian alhaiseksi, tuottavuus heikkenee ja alkaa niin sanotusti pudotuspeli, jota me kukaan ei haluta, Ruokanen toteaa.

– Kovat ajat on kaikilla. Kilpailu kovenee ja siinäpä sen sitten näkee, ketkä jäljelle jäävät, Jääskö tuumaa.

Yhden liikkeen verran renkaita netistä

Viiden rengasliikkeen lisäksi renkaita myyvät myös monet korjaamot ja huoltoasemat. Lisäksi renkaita voi ostaa nettikaupoista.

– Paras arvio on, että Suomessa noin 7-8 prosenttia renkaista tulee nettikaupoista, joka on iso osuus, käytännössä yhden rengasliikkeen osuus jo pelkästään Rovaniemelläkin, Lapin Kumin Ruokanen laskee.

Polar Renkaan ja Rengas Pointin toimitusjohtaja Toni Jääskö muistuttaa nettikaupan riskeistä.

– Jos otat netistä renkaat ja sattuu jotakin takuukysymyksiä, niin se on hankalampi sinne nettiin mennä. Kun ostat paikalliselta, niin reklamointi ja muut asiat toimivat paremmin, Jääskö sanoo.

Hinta on keskeinen tekijä rengasliikkeiden välisessä kisassa. Moni asiakas astuukin liikkeeseen tarjouksen houkuttelemana. Yksi heistä on rovaniemeläinen Marita Tolonen.

– Olen käynyt täällä ennenkin, on kyllä ollut muitaki liikkeitä mutta tämä tällä kertaa oli semmonen hyvä kun heillä oli hyvä rengastarjous, Tolonen perustelee.

Tällä kertaa Tolosen ei tarvinnut vielä ostaa uusia kesärenkaita vaan matka kohti suvea jatkui Volkswagenin alle vaihdetuilla vanhoilla renkailla.

Sesonki alkoi, takatalvi pysäytti

Nopeimmat ovat jo ehtineet ajaa jo jonkin aikaa kesärenkailla Rovaniemellä, kun sää lämpeni viime viikolla.

– Kyllä me viime viikolla vaihdettiin jo, ei nyt täydellä teholla, mutta semmoiset 70-80-prosenttisella teholla painettiin eli parisataa autoa päivässä kumminkin, Ruokanen Lapin Kumista sanoo.

Tiistaina iskenyt takatalvi toi lunta ja räntää Rovaniemelle. Se hiljensi rengasliikkeet. Renkaidenvaihtosesongin odotetaan alkavan toden teolla Rovaniemellä ensi viikolla.

Lue seuraavaksi