Alkoholin maahantuontiin suunnitteilla uusi rajoitus

EU:n ulkopuolista maista saa nykyisin tuoda alkoholia, jos matka kestää yli 20 tuntia. Sosiaali- ja terveysministeriössä harkitaan parhaillaan rajan nostamista 24 tuntiin.

Kotimaa
YLE Etelä-Karjala

Alkoholin tuonti muun muassa Venäjältä Suomeen on kiristymässä. Sosiaali- ja terveysministeriö harkitsee alkoholin tuonnin aikarajan pidentämistä nykyisestä 20 tunnista 24 tuntiin.

– Sellainen on vakavassa harkinnassa, kertoo hallitusneuvos Ismo Tuominen sosiaali- ja terveysministeriön Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen osastolta.

Alkoholin maahantuonnin aikarajoitus on voimassa, kun suomalainen matkustaa Euroopan talousalueen (Eta) ulkopuolelle. Eta-maihin kuuluvat EU-maiden lisäksi Norja, Islanti ja Liechtenstein.

Aikarajan kiristäminen johtuu siitä, että toukokuussa pitäisi tulla voimaan savukkeiden maahantuonnin aikarajoitus. Tuolloin Eta-maan ulkopuolelle tehtävän matkan pitää kestää vähintään 24 tuntia, jotta Suomeen saa tuoda savukkeita.

– 24 tuntia on helpompi valvoa kuin 20 tuntia. Ja on loogista, että rajat ovat samat savukkeilla ja alkoholilla, perustelee Tuominen.

Alkoholin maahantuonnin muutos on tarkoitus saada mukaan Alkoholilain uudistukseen, jonka piti alun perin tulla voimaan jo ensi vuoden alusta. Näillä näkymin lain voimaantulo kuitenkin viivästyy jonkin verran suunnitellusta.