Suomalaissuunnittelijoiden mallistot syynissä viikonloppuna – kansainvälinen muotikilpailu on ollut monelle väylä alan huipulle

Muotialan merkittävimpiin kilpailuihin kuuluva Hyères Fashion Festival alkaa tänään. Finaalissa kilpailee neljä nuorta suomalaissuunnittelijaa. Voitto voi merkitä kansainvälistä läpimurtoa.

kulttuuri
Akino Kurosawa -mallisto.
Akino Kurosawa -mallisto.Aalto-yliopisto
Hanne Jurmu and Anton Vartiainen -mallisto.
Hanne Jurmu and Anton Vartiainen -mallisto.Aalto-yliopisto

Hyéres Fashion Festival on kilpailu, jonka koko muotimaailma tuntee.

Nuorille suunnittelijoille tarkoitetusta kilpailusta ovat ponnistaneet monet kuuluisat kansainväliset muotinimet – sellaiset kuin hollantilaisbrändi Viktor&Rolf, ranskalaisen muotitalon Thierry Muglerin pääsuunnittelija Romain Kremer, portugalilainen vaatesuunnittelija Felipe Oliveira Baptista ja tanskalaissuunnittelija Henrik Vibskov.

Kilpailun finaali alkaa tänä iltana Etelä-Ranskan Hyéresissä. Kymmenen finalistimalliston joukossa on jopa kolme suomalaista mallistoa. Rolf Ekroth kilpailee finaalissa miestenvaatemallistollaan, Akino Kurosawa naistenvaatemallistollaan ja Hanne Jurmu ja Anton Vartiainen miehille suunnatulla yhteismallistollaan. Kaikki neljä ovat opiskelleet muotia ja vaatesuunnittelua Aalto-yliopistossa.

Suomi ja Aalto-yliopisto ovat pärjänneet Hyéresissä viime vuosina niin hyvin, että festivaalilla on alettu puhua Suomi-ilmiöstä. Vuonna 2012 kilpailun pääpalkinto myönnettiin miestenvaatemalliston suunnitelleille Siiri Raasakalle, Tiia Sirénille ja Elina Laitiselle ja vuonna 2013 sen voitti Satu Maaranen. Myös vuonna 2015 kilpailun finaalisssa nähtiin kolme suomalaismallistoa, vaikka voitto ei irronnutkaan.

Voittajalle luvassa uranousua

Hyéresissä pärjänneet suomalaiset ovat menestyneet kilpailun jälkeen alallaan hyvin.

– Voitto oli mieletön juttu, Satu Maaranen kertoo. Hän on voittonsa jälkeen muun muassa julkaissut malliston tunnetun ranskalaisen Petit Bateau -merkin kanssa ja saanut mallistojaan esille esimerkiksi Italian, Ranskan ja Saksan Vogue-lehtiin.

– Ei näitä asioita olisi tapahtunut ilman kilpailua. Pääsin kisan kautta osaksi kansainvälistä verkostoa, sain uusia asiakkaita ja kollaboraatioita. Voiton tuoma valtava pressihuomio oli uraani ajatellen korvaamatonta.

Maaranen on parhaillaan matkalla Hyéresiin, tällä kertaa ei tosin kilpailemaan, vaan esittelemään Marimekolle suunnittelemiaan vaatteita, joita on näytillä ja myynnissä festivaalikaupassa. Hän myös auttaa ja valmentaa paikan päällä Hanne Jurmua ja Anton Vartiaista. Kaksikko suunnittelee vaatteita Pre Helsinki -organisaatiolle, jonka luova johtaja Maaranen on.

Jurmun ja Vartiaisen malliston lisäksi Maaranen on tutustunut myös muihin kilpailun suomalaismallistoihin.

– Uskon, että voitto voi hyvinkin tulla tänä vuonna Suomeen.

Viikonlopun aikana kilpailijat esittelevät mallistojaan ja kertovat itsestään lukuisissa muotinäytöksissä, seminaareissa, pressi- ja yleisötilaisuuksissa ja juhlissa.

Kilpailun voittajan valitsee sunnuntaina tuomaristo, joka koostuu merkittävistä muotialan vaikuttajista. Tuomariston puheenjohtaja on Chanelin muotoilujohtaja Virginie Viard. Muita tuomariston jäseniä ovat muun muassa Monacon prinsessa Caroline, Ranskan Voguen entinen päätoimittaja Carine Roitfeld sekä ranskalaisen muoti- ja taidelehden Purplen päätoimittaja ja perustaja Olivier Zahm.

Rolf Ekroth -mallisto.
Rolf Ekroth -mallisto.Aalto-yliopisto