1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kiinteistötyönantajat: Vaikea uskoa, että kuka tahansa voi alkaa leikata nurmikkoa

Posti kertoi torstaina, että se alkaa tarjota postinjakelun yhteydessä ruohonleikkuuta. Ruohonleikkuu on kiinteistöpalvelualan työehtosopimuksen mukaista työtä, alan työnantajajärjestö huomauttaa.

Käsikäyttöinen leikkuri hellii korvia. Kuva: Romy Rogan / Pixtal

Kiinteistötyönantajat toivottaa Postin tervetulleeksi liittonsa jäseneksi – ja huomauttaa, että ruohonleikkuussa on noudatettava kiinteistöpalvelualan työehtosopimusta, sanoo Kiinteistötyönantajien toimitusjohtaja Pia Gramén.

Posti ilmoitti torstaina, että se ryhtyy tarjoamaan postinjakelun yhteydessä ruohonleikkuuta. Postin mukaan idea palvelusta tuli jakelun työntekijöiltä.

– Luonnollisesti tämä on kiinteistöpalvelualan työehtosopimuksen mukaista työtä, kommentoi Gramén kiinteistöalan työnantajajärjestöstä.

– Mieleen nousevat myös työturvallisuuskysymykset. Onko ruohonleikkuu tarkoitus tehdä palvelua ostavan asiakkaan välineillä? On erilaisia ruohonleikkureita, on päältä istuttavia ja työnnettäviä. Tarvitaan myös kuulosuojaimet ja turvajalkineet.

Tiedotteessaan (siirryt toiseen palveluun) Posti toteaa, että palvelu toteutetaan juuri asiakkaan ruohonleikkurilla.

Tätä Gramén pitää ongelmallisena.

– Jos jotain käy – jos laitteet eivät ole kunnossa ja tapahtuu työtapaturma – kuka siitä vastaa? hän kysyy.

"Ruohonleikkuu on osaamista vaativaa työtä"

Iso kysymys on hänen mukaansa sekin, miten Posti aikoo kouluttaa työntekijänsä ruohonleikkuita varten. Posti on kertonut, että leikkuu on työntekijöille vapaaehtoista.

– Ruohonleikkuu on osaamista vaativaa työtä. Kiinteistöt ovat hyvin erilaisia, Gramén sanoo.

Jos jotain käy – jos laitteet eivät ole kunnossa ja tapahtuu työtapaturma – kuka siitä vastaa?

Pia Gramén

– Moottorikäyttöisten koneiden ja laitteiden käyttäminen vaatii tiettyä osaamista. On vaikea uskoa, että ihan kuka tahansa voi vain alkaa leikata [nurmikkoa].

Posti: Tämä kesä on pilotti

Muuttaako Postin tämänpäiväinen ilmoitus kiinteistöpalvelualan dynamiikkaa? Se jää nähtäväksi, Gramén arvioi. Postin mukaan tuleva kesä on pilotti ja palvelu on saatavilla toukokuun puolivälistä elokuun loppuun asti.

Puolen tunnin leikkauspalvelu joka tiistai maksaa 65 euroa kuukaudessa, Posti on sanonut. Kiinteistötyönantajien Gramén ei ota kantaa siihen, kuinka Postin ilmoittamat hinnat vertautuvat alan yleiseen tasoon.

– Kun ruohonleikkauspalveluja tarjotaan, tehdään yleensä vuosisopimus. En tiedä, tekeekö kukaan jäsenistämme ruohonleikkuusta sopimuksia tuntihinnalla.

Juttua muokattu 21.4. kello 13:08: Kiinteistötyönantajat tarkentaa toivottavansa Postin tervetulleeksi jäsenekseen. Aiemmin kerrottiin, että "alalleen".