Veteraanijärjestöt keräävät rahaa ilmaisiin lounaisiin – "suomalaisilla väärä käsitys järjestöjen varallisuudesta"

Sotiemme Veteraanit kerää parhaillaan rahaa pienituloisten veteraanien lounaisiin. Järjestöjen mukaan keräys on tarpeen, sillä veteraaniliittojen koko varallisuudella olisi saanut vuoden alussa jokaiselle veteraanille viisi ateriaa.

Kuva: Simo Pitkänen / Yle

Veteraanien keski-ikä on yli 91 vuotta. Joukon ikääntyessä tarve arkiseen apuun kasvaa. Tästä syystä veteraaniliitot keräävät nyt rahaa ateriatukeen.

– Kun kunto heikkenee, esimerkiksi kauppaan lähteminen voi käydä mahdottomaksi. Samoin ulkona syöminen, jos siihen ylipäätään on varaa. Veteraanieläke kun on pienimmillään 900 euroa, toteaa Sotiemme Veteraanien keräyspäällikkö Pia Mikkonen.

Veteraaniruokailu on mainio.

sotaveteraani Aate Keränen

Veteraaniliittojen tavoitteena on kerätä veteraaneille 30 000 lounasta. Yhden kotiinkuljetetun lounaan hinta on 10 euroa eli keräystavoitteena on 300 000 euroa.

Veteraaniliittojen mukaan keräys on tarpeen, sillä liittojen nykyvarallisuudella saataisiin jokaiselle veteraanille noin viisi ateriaa.

– Suomalaisilla on väärä käsitys, että veteraanijärjestöt ovat rikkaita. Luulen, että tällainen mielikuva on syntynyt, kun on yhdistelty eri säätiöiden tuloja ja kuviteltu, että ne ovat kaikki veteraanijärjestöjen tuloja. On lukuisia säätiöitä, joiden nimessä on sota tai rintama, mutta joiden varat on tarkoitettu esimerkiksi sotahistorian tai kirjallisuuden tukemiseen. Ne rahat eivät ole veteraanien käytetävissä, Mikkonen toteaa.

Ateriatukea jaettu alueellisesti

Ateriatukea on jaettu veteraaneille jo aiemmin, mutta vain alueellisesti. Esimerkiksi Jyväskylässä veteraaneille tarjotaan ilmainen lounas joka toinen viikko.

– Lounastarjoilua on ollut pari kolme vuotta. Ajatus lähti veteraanien päiväkerhosta, jossa kävijöistä 75 prosenttia oli naisia. Piti keksiä keino, miten miehet saadaan mukaan ja silloinen piirin toiminnanjohtaja Timo Hakala totesi, että tarjotkaa heille ruoka ja tilaisuus keskustella, niin kyllä he tulevat. Se piti paikkansa, Jyväskylän sotaveteraanien puheenjohtaja Kari Korhonen muistelee.

Vaajakoskelainen sotaveteraani Aate Keränen käy lounaalla säännöllisesti.

– Kun on jo 96 vuotta täynnä, niin onhan se siinä mielessä aika hyvin. Mutta veteraaniruokailu on mainio, Keränen hymyilee.

Ruokailun ongelmana on kuitenkin se, että sinne tulevat vain ne, jotka ovat hyvässä kunnossa. Siksi liitot keräävät nyt rahaa nimenomaan kotiin kuljetettaviin lounaisiin.

– Juuri huonokuntoiset tarvitsevat lounasapua, eivätkä yhteiskunnan tuet ole kunnossa, toteaa Markku Seppä Suomen veteraaniliitosta.

Sotaveteraanien rivit harvenevat nopeasti. Kuva: Simo Pitkänen / Yle

Veteraanijoukko naisistuu

Veteraanien joukko harvenee nopeasti. Vielä vuoden alussa Suomessa oli 22 000 veteraania, nyt määrä on pudonnut jo 20 500. Lisäksi naisveteraaneja on kohta enemmän kuin miehiä.

– Parin vuoden sisällä alkaa olla semmoinen tilanne. Esimerkiksi Jyväskylän sotaveteraaneissa on tällä hetkellä 70 naisveteraania ja 100 miesveteraania, Kari Korhonen kertoo.

Ensi vuosi on veteraaneillekin juhlavuosi, kun Suomi täyttää 100 vuotta.

– Meillä on tavoitteena keräysloikka eli ensi vuonna tavoitteena on, että nykyinen 2,5 miljoonan keräyspotti nousisi 3 miljoonaan euroon, kertoo veteraanikeräyksestä vastaavan Veteraanivastuu ry:n puheenjohtaja Matti Niemi.