Varsinainen sotku: Kuka johtaa pikkukuntaa toukokuun alun jälkeen?

Honkajoen valtuusto valitsi uuden kunnanjohtajan keväällä ja virkaa vuosia hoitanut Mauno Mäkiranta syrjäytettiin. Valinnasta on valitettu hallinto-oikeuteen ja kunnassa vallitsee nyt epätietoisuus, joudutaanko palkkaa maksamaan kahdelle kunnanjohtajalle yhtä aikaa.

Kotimaa
Honkajoen vaakuna
Karri Laihonen / Yle

Pieni pohjoissatakuntalainen Honkajoen kunta on ajautunut erittäin omituiseen tilanteeseen. Valtuusto valitsi äskettäin kunnanjohtajaksi Ulla Norrbon. Kunnanjohtajan tehtävää vuosien ajan määräaikaisena hoitanut Mauno Mäkiranta hävisi äänestyksen. Ulla Norrbo on ilmoittanut ottavansa tehtävän vastaan toukokuun alussa.

Kunnanhallitus teki kuitenkin aiemmin helmikuussa myös päätöksen, että Mäkiranta saa jatkaa kunnanjohtajana, kunnes kunnanjohtajan virka on vakinaisesti täytetty. Päätöstä tehtäessä ei otettu huomioon, että joku voisi valittaa kunnanjohtajan valinnasta.

Torstain Kankaanpään Seutu (siirryt toiseen palveluun) kertoo, että vasemmistoliiton valtuustoryhmän puheenjohtaja Antti Wasse on tehnyt valituksen Turun hallinto-oikeuteen. Kunnanjohtajavalinta on Mauno Mäkirannan tukijoiden mielestä lainvoimainen vasta, kun valitus on käsitelty.

Oikeuteen mennään?

Nyt siis Honkajoella pohditaan, kuka on kunnanjohtaja toukokuun alun jälkeen, jolloin uusi kunnanjohtaja Norrbo tulee töihin. Myös Mauno Mäkiranta aikoo lehden mukaan pitää kiinni kunnanjohtajan paikastaan, koska helmikuisen päätöksen mukaan hän hoitaa tehtävää, kunnes uuden kunnanjohtajan valinta on vakinaisesti täytetty.

Oikeusasteiden on tulkittava, kuka on oikeassa ja kuka väärässä.

Kunnanhallituksen puheenjohtaja Tommi Laitila (ps.)

Kunnanhallitus käsittelee asiaa torstaina illalla. Kunnanhallituksen puheenjohtaja Tommi Laitila (ps.) ei hyväksy ajatusta, että Mäkiranta jatkaisi tehtävässään hallinto-oikeuden käsittelyn ajan. Hän esittää, että Mäkirannan virkasuhde kuntaan loppuu huhtikuun lopussa.

Laitila sanoo, että niin lakimiehet kuin poliitikotkin ovat täysin uuden tilanteen edessä ja kyse on ennakkotapauksesta. Hänen mielestään Honkajoen ei ole syytä jatkaa Mäkirannan kanssa, vaan tarvittaessa ratkaisu haetaan oikeudesta.

– Kunnanhallitus toki tekee päätöksen, mutta mielestäni oikeusasteiden on tulkittava, kuka on oikeassa ja kuka väärässä. Joku voi tietysti hakea täytäntöönpanokieltoa päätökselle, mutta siihen vaaditaan aika kovia perusteita. Se varmaan selviää seuraavan kahden viikon aikana, Laitila sanoo.

Kunnanhallituksessa erimielisyyttä

Vielä ei ole selvää, että Laitilan kanta voittaa kunnanhallituksessa, sillä keskusta ei ole tehnyt asista ryhmäpäätöstä. Kunnanhallituksen varapuheenjohtaja Pasi Haapanen (kesk.) kertoo, että puolueella ei ole asiasta ryhmäpäätöstä ja että keskustelua todennäköisesti syntyy.

Honkajoen kunnanjohtajavalinta herätti kevättalvella suuria tunteita pienessä kunnassa. Pitkäaikainen kunnanjohtaja Mauno Mäkiranta arvosteli voimakkaasti poliitikkoja muun muassa kyvyttömyydestä säästöihin. 1 800 asukkaan kunnan taloustilanne on pitkään ollut heikko.

– Eihän tämä [uusi tilanne] mitään hurraa-huutoja aiheuta. Alkuvuoden päätökset tehtiin, jotta päästäisiin eteenpäin. Tilanne on hankala ja ajankohta on huono. Itse lähden siitä, että uusi kunnanjohtaja on valittu ja valtuuston päätöksen mukaan mennään, kunnanhallitusta johtava Tommi Laitila sanoo.

Uusi kunnanjohtaja Ulla Norrbo kertoo Ylelle, että hän ei ole tietoinen asian viimeisimmistä käänteistä. Hän aikoo kuitenkin ottaa tehtävän vastaan toukokuun alussa.