1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Alkoholistien tarinoista tuli dokumenttiteatteria – esitys ja yleisön palaute herkistivät tekijätkin

Alkoholistien elämäntarinat ovat poikineet uutta musiikkiteatteria. Näyttelijä Elina Ylisuvanto ja pianisti Päivi Federley ovat koonneet Juhlan jälkeen -esityksen, jossa alkoholismista kerrotaan tarinoiden ja musiikin avulla. Yleisö löysi vakavasta aiheesta myös koomisia piirteitä.

Kuva: Juha Korhonen / Yle

Esiintymislavan sivussa on rykelmä viinapulloja, joiden etiketeissä on muun muassa ihmisten kasvoja. Keskellä lavaa seisoo puolestaan vessanpönttö.

– Halusimme todella yksinkertaisen lavastuksen. Kun haastattelimme alkoholisteja, niin kävi kyllä ilmi, että alkoholismiin liittyy aika paljon myös vessa, sanoo näyttelijä Elina Ylisuvanto.

Ylisuvanto on yhdessä pianisti Päivi Federleyn kanssa koonnut dokumentaarisen musiikkiteatteriesityksen. Juhlan jälkeen -esitys kertoo alkoholismista.

– Hyvien ystävien lapsi alkoholisoitui ja hänestä tuli huumeidenkäyttäjä. Tämä kosketti minua syvästi ja halusin tehdä siitä jutun, sanoo Ylisuvanto.

Federley kertoo, että alkoholismi on tullut lähelle oman isän kautta.

– Ensi-iltaa seuranneena aamuna tunne oli kuin olisi ollut hautajaisissa. Nyt pääsen itkemään itse, koska tässä on myös henkilökohtaisista asioista kyse.

Asia on päähenkilö, ei esiintyjä

Kaksikko ei nojannut aiheen työstämisessä vain läheisten kokemuksiin. Tuttavien kautta löytyivät kontaktit alkoholisteihin, jotka Ylisuvanto haastatteli.

– Oli raju kokemus haastatella, litteroida ja työstää tekstit näyttämölle. Aihe tuli jo silloin tosi lähelle.

Esityksen elämäntarinat ammennetaan niin parikymppisen nuoren naisen kuin perheenäidinkin näkökulmasta.

Kun yleisössä istuivat myös oikeat ihmiset, joita minä lavalla esitin, niin se oli aika päräyttävä kokemus.

Elina Ylisuvanto

– Keskiviikkona oli kyllä erilainen keikka. Kun yleisössä istuivat myös oikeat ihmiset, joita minä lavalla esitin, niin se oli aika päräyttävä kokemus. Me esiintyjät lavalla emme ole kuitenkaan päähenkilö vaan se asia on päähenkilö, miettii näyttelijä Elina Ylisuvanto.

Tarinoiden lisäksi kuullaan suomalaisten artistien kappaleita, jotka sopivat aiheeseen ja herättävät tunteita.

Alkoholismilla on monia kulmia, minkä osoitti myös kouvolalaisyleisön ensipalaute.

Siellähän tuli naurunpyrähdyksiä myös, koska tähän (alkoholismiin) liittyy kaikkea tragikoomista

Päivi Federley

– Siellähän tuli naurunpyrähdyksiä myös, koska tähän (alkoholismiin) liittyy kaikkea tragikoomista, pohtii pianisti Päivi Federley.

– Varmasti esitys jakaa mielipiteitä. Paras palaute, mitä sain eilen, oli naisen kommentti "Kiitos kun annoit tälle sairaudelle kasvot", sanoo puolestaan Ylisuvanto.

"Dokumenttiteatterissa on tulevaisuus"

Tekijöiden mielestä dokumenttiteatteri sopii hyvin esimerkiksi päihderiippuvuuden kaltaisten aiheiden käsittelyyn.

– Tykkään dokumenttiteatterista ihan valtavasti. Siinä on minusta teatterin tulevaisuus. On paljon ihmisiä, jotka eivät halua käydä teatterissa. Uskon, että dokumenttiteatteri voi olla heille mahdollisuus, arvioi näyttelijä Elina Ylisuvanto.

Juhlan jälkeen -esitys nähdään Kouvolan teatterin pienellä näyttämöllä pari kertaa toukokuun alussa.

Yhdessä Suomen Päihderiippuvaiset -yhdistyksen kanssa tuotettu esitys lähtee Kouvolasta tien päälle muun muassa Helsinkiin, Jyväskylään ja Turkuun. Tähtäimeissä ovat myös vankilat ja erilaiset päihteettömyystapahtumat.