"Ihmetyttää ihmisten halu elää kaatopaikalla" – roskaajat saavat lukijoilta tylyn tuomion

Ylen lukijat ovat kyllästyneet mäyräkoirankääreisiin ja rikottuihin keskiolutpulloihin luonnossa. He vaativat lisää roskiksia, roskaajille tuntuvia sakkoja, pantteja noutokahvikuppeihin ja tapakasvatusta lapsille.

Kuva: Jarkko Riikonen / Yle

Kysyimme Ylen lukijoilta vinkkejä roskaamisen suitsimiseksi. Keskustelu poiki runsaasti kommentteja ja konkreettisia parannusehdotuksia.

Moni aloittaisi roskiksista: niitä on saatava kaduille ja ulkoilualueille lisää ja entistä tiuhempaan.

– Kunnollisia roskiksia vaikka 30 metrin välein. Kaikissa pitäisi olla kannet tai umpinainen, jossa luukku, etteivät roskat lennä tuulen mukana, En ole koskaan roskastanut -nimimerkki sanoo.

– Useimmat roskikset ovat vihreänharmaita, tuskin havaittavia, ruttuisia, likaisia, vanhoja. Uusia värikkäitä, kivoja, näkyviä tilalle! Ankea ja epäsiisti kaupungin yleisilme tekee myös ihmisistä välinpitämättömiä: kaatuneet piha-aidat, röttelötalot, autonromut, hoitamattomat pihat ja puutarhat pitää siistiä tuntuvien sakkojen uhalla. Siisti ympäristö luo siisteyttä!Koiran kanssa kävelyllä-nimimerkki ehdottaa.

Roskaamisesta voisi räpsäyttää tuntuvan sakon.

Nimimerkki Johan

Osa lukijoista ehdottaa, että jos roskaaja jäisi kiinni itse teossa, häntä pitäisi sakottaa.

– Roskaamisesta voisi räpsäyttää tuntuvan sakon, Johan sanoo.

Autoilijat puolestaan voitaisiin lukijoiden mielestä velvoittaa pitämään autossa mukanaan roskapussia.

– Kahvimukeja maantien ojat täynnä. Pantti pahvimukeihin, nimimerkki Ritari tässä sanoo.

Onko pantilliset tölkit pakko rytistää ennen niiden viskaamista maahan?

Koiranulkoiluttaja kertoo keräävänsä ulkoillessaan teiden varsilta säännöllisesti roskia pois.

– Mukanani on aina sopivia pusseja siltä varalta että reitiltä löytyy (taas) roskia. Yleisimmät roskat ovat tupakka-askit, karkkipussit ja -paperit, ThrowAway -kahvikupit, McRoska-ruokapakkaukset ja jopa pantilliset pullot ja tölkit. Onpa joskus löytynyt lääkkeitä ja jopa rahaakin, molempia tosin harvoin ja pieniä määriä. Ihmetyttää ihmisten halu elää kaatopaikalla.

Moni muukin kertoo myös poimivansa kulkureiteiltään pikkuroskia pois aina sellaisia nähdessään. Nimimerkki Kehkonen kerää maasta pullot ja tölkit talteen koiralenkeillään Pohjois-Espoossa.

– Käsittämättömiä määriä roskaa on pitkin tienpientareita. Jos viittisitte roskaajat edes jättää tölkit rytistämättä, niin useampi ehkä jaksaisi siivota jälkiänne.

Autoilijat sikailevat eniten?

Lukijat pitävät pahimpina roskaajina autoilijoilta.

Jätehuollon pitäisi hyväksyä ajatus, etteivät ihmiset halua säilyttää roskia eivätkä vie niitä kauas.

Nimimerkki Kalle

– Metsäteiden varsilla on suuria läjiä kaatopaikkatavaraa – tuotu autolla. Teiden varsien roskat tiputetaan auton ikkunasta ja levähdyspaikoille heivataan roskapussit. Toivoisin autoilijoilta ryhdistäytymistä. Tässä olisi selvä tilaus uudelle verolle – autoilijan roskaverolle. Kuuleeko Berner, nimimerkki Pyöräilijä myös sanoo.

– Ei pysty ymmärtämään, mitä liikkuu ihmisen päässä, joka peräkärryyn lastaa vanhat jääkaapit ja kuvaputkitelevisiot, ajelee kilometritolkulla keskelle metsää huonokuntoisia kärrypolkuja pitkin ja lemppaa kuormansa sinne. Yhtä paljon, jopa vähemmän, vaivaa tarvitsisi saman ihmisen nähdä, kun veisi jätekuormansa kaatopaikalle! Mörrimöykky kirjoittaa ja jatkaa:

– Mielestäni jätemaksuista valittaminen on saivartelua ja pikkusieluista periaatteesta nillittämistä. Eivät kaatismaksut päätä huimaa, ja kotitaloudet saavat viedä monia erilaisia jätejakeita maksutta jäteasemalle. Asennekasvatusta roskaajat vaatisivat, ja sanktioita niille, jotka moisesta moukkamaisuudesta kiinni jäävät.

"En ihmettele, että jätteet jäävät tien varteen"

Myös nimimerkki Minä ihmettelen sanoo, ettei ymmärrä tien varsien roskavuoria.

– Joskus mietin, kun näen jossain keskellä korpea levehdyspaikalle dumpattuja patjoja, televisioita, maalipurkkeja tai ruokajätepusseja, mikä oli tekijän logiikka?

– Koska jätteet ovat syrjässä, syynä ei voi olla autottomuus ja ettei ole varaa maksaa bensaa. Tuskin tekijä on kävellyt kymmeniä kilometrejä patja kainalossa. Ei kukaan vajoa köyhyysloukkuun siihen, että kuljettaa patjan jäteasemalle ja maksaa pienen maksun.

Oikeastaan en ihmettele, että jätteet jäävät tienvarteen!

Nimimerkki Tarkkailija

Tarkkailija kertoo ajavansa sukuloimaan Lapista etelään halki Suomen. Matkalla hän pysähtelee levähdyspaikoille.

– Selvästi on nähtävänä roskista, että nuorisojoukko on ollut lomailemassa ja paluumatkalla autosta P-paikoille heitetään kaikki tarpeeton: hotellista mukaan otetut roskat, ruuantähteet, kuivat leivät ja kahvimukit, likaantuneet pyyhkeet, halvat aurinkolasit ja sitten ne omat jätökset tietysti myös, oksennuksetkin.

– Kun tullaan etelämmäs, alkavat tienviereen ilmastyä telkkarit ja sohvat, väliin ihan hyvää tavaraa, vaatteitakin. Jos on mahdollisuus kuljettaa sohvaa kauas asutuksesta jollekin P-paikalle, miksikähän sitä ei voi kuljettaa kaatopaikalle? Syy: Kaatopaikat on "piilotettu", niihin on vaikea päästä ja maksut ovat jo aikamoisia! Oikeastaan en ihmettele, että jätteet jäävät tien varteen!

Lisää jätteenkeräystä sinne, missä ihmisetkin ovat

Monen mielestä jätteiden keräyspisteitä on liian harvassa. He ehdottavat, että tavallisten roskisten lisäksi muitakin kierrätyspalveluita on lisättävä siellä, missä ihmiset muutenkin asuvat ja oleskelevat.

– Nyt kyllä löytyy paperi, lasi ja metallijätteelle kierrätystä, mutta minne hiivattiin voi muut jätteet, energia jne. jättää... Lisäksi autottomien on hiivatin hankala toimittaa tiettyjä jätteitä (elektroniikkaa, hajonneita huonekaluja jne.) minnekään. Kuntien olisi järjellistä järjestää vaikka kotiin "tilattavaa" kierrätyspalvelua työllistämällä moiseen vaikka työttömiä 9€/pv systeemillä kuten muuhunkin työllistävät, nimimerkki _Prkls _sanoo.

Lukijat ehdottavat myös esimerkiksi jätteenkeräysautomaatteja jokaiseen asuinkortteliin.

– Jätehuollon pitäisi hyväksyä ajatus, etteivät ihmiset halua säilyttää roskia eivätkä vie niitä kauas, vaan heittävät ne lähimpään mahdolliseen paikkaan. Eli jätehuollon tehtävä on järjestää asia riittävän helpoksi ihmisille, ei vaivalloiseksi niin kuin nykyisin Suomessa on tapana,Kallesanoo.

Jos viittisitte roskaajat edes jättää tölkit rytistämättä, niin useampi ehkä jaksaisi siivota jälkiänne.

Nimimerkki Kehkonen

– Kampanjamaisesti maksuista vapauttaminen vaikkapa kerran keväällä ja syyslomalla kaatopaikalla voisi kannustaa myös. Silloin saisi vielä vaikkapa peräkärryllisen ilmaiseksi kaatopaikalle. Vähän sama kuin poliisille saa viedä laittomia aseita ilman sanktioita, ehdottaa Krookus.

Suuri osa lukijoista uskoo, että roskaamista ei saadaan kuriin millään keinolla.

– Luonnosta löytyy kaikkea, mitä kaupasta saa ostettua. Suojelualueelle kuskattuja mikroaaltouuneja jne. Tämä on kodin kasvatuksen puutetta, kun pöljät ihmiset roskaavat luontoa, nimimerkki _Juu ei _sanoo.