Kierrätys on uuden tavaran alku – muovipulloista voi syntyä vaikka reppu

CD-levy kelpaa rouhittuna kynien materiaaliksi, keräyspaperi munakennoksi. Moni kodin arkipäiväinen esine saa kierrätettynä uuden elämän. Avainasemassa on kuluttaja, joka vie tavaran keräyspisteeseen tai heittää roskiin.

ilmiöt
Cd-levyt voi käyttää uudelleen, kun ne jauhetaan ja tehdään kyniksi.
Cd-levyt voi käyttää uudelleen, kun ne jauhetaan ja tehdään kyniksi.Jukka-Pekka Tyhtilä / Yle

Marttojen Nuukuus-näyttelyssä kierrätystavarat yllättävät: muovipullot voivat esimerkiksi jatkaa elämäänsä reppuna. Pullot on sulatettu ja massasta on tehty lankaa, joka on kudottu reppukankaaksi.

Suomalainen kierrättää pullot ja tölkit melko tunnollisesti. Lasipullo täytetään uudelleen kymmeniä kertoja, muovipullo parisenkymmentä kertaa. Rikkoutuneet lasipullot jatkavat elämäänsä esimerkiksi lasivillana.

Kierrätysmateriaalista valmistettu reppu
Jukka-Pekka Tyhtilä / Yle

Suomessa syntyy miljoonia kiloa tekstiilijätettä vuodessa, Marttojen mukaan kymmenkunta kiloa henkeä kohden.

–Tekstiilijäte on iso ongelma. Jätteen hyödyntämiseen mietitään uusia mahdollisuuksia. Turussa on keksitty esimerkiksi tehdä kierrätyshuopaa, jota käsityöyrittäjät ja puutarha-ala voivat hödyntää, kertoo kotitalouden asiantuntija Eija Tuukkanen Keski- ja Etelä-Pohjanmaan Martoista.

Kierrätyshuovasta syntyy punottuja koreja tai kosteutta sitovia kastelualustoja puutarhataimille.

Kierrätyshuopaa rullalla ja maljassa.
Jukka-Pekka Tyhtilä

Paperia ja kartonkia kierrätetään melko tunnollisesti, mutta tsemppaamisen varaa olisi niissäkin. Paperijätteestä voi punoa sisustuskoreja, keräyspaperit päätyvät munakennoiksi ja hylsyiksi wc- ja talouspaperirulliin.

Kierrätysmaterialista, paperista ja munakennoista, tehty kori.
Jukka-Pekka Tyhtilä / Yle

Viikko 16 on Nuukuusviikko. Viikon järjestäjänä toimii parinkymmenen kansalaisjärjestön yhteinen Kierrätysliike. Ideana on herätellä ihmiset järkevään kuluttamiseen.