1. yle.fi
  2. Uutiset

Olitko lapsi, kun Tšernobylissä räjähti? Kerro, miten ydinonnettomuus vaikutti sinuun

Historian tunnetuin ydinvoimalaonnettomuus pysäytti Suomenkin, kun tieto siitä levisi vuonna 1986. Nyt haemme erityisesti niiden ihmisten kertomuksia, jotka olivat onnettomuuden sattuessa lapsia tai nuoria.

Kotimaan uutiset

"Ja juuri saamamme tiedon mukaan uutistoimisto TASS kertoo, että Tsernobylskin ydinvoimalasta – tämä ydinvoimala sijaitsee Valko-Venäjällä Kiovan pohjoispuolella – siellä on todettu onnettomuus."

Näin suomalaisille kerrottiin ensimmäisen kerran historian tunnetuimmasta ydinvoimalaonnettomuudesta puoli yhdeksän uutisissa vuonna 1986. Sitä ennen uutisissa oli jo kerrottu eri puolilla maata havaitusta säteilytason noususta. Aluksi Suomessa ei kuitenkaan tiedetty, että ilmiön syy oli Ukrainassa lähellä Valko-Venäjän rajaa tapahtunut onnettomuus.

Tšernobylin vuoto oli tapahtuma, joka jätti muistijäljen lähes kaikkiin suomalaisiin. Miten ydinonnettomuus vaikutti sinun elämääsi? Erityisesti nyt haemme niiden ihmisten muistoja, jotka olivat lapsia tai nuoria, kun ydinonnettomuus sattui. Miten sinulle kerrottiin Tšernobylistä? Saitko ohjeeksi välttää marjojen syömistä; kiellettiinkö seuraavanakin talvena panemasta lunta suuhun? Voit lähettää muistosi alla olevalla lomakkeella. Voit myös osallistua avoimeen keskusteluun tämän artikkelin lopussa.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Lue seuraavaksi