Tuottajat odottavat traktorimarssin vaikutuksia: Yhdentekevää, kuka asioita hoitaa, mutta systeemi on saatava toimimaan

Maataloustuottajille on sama, kuka tukiasioita hoitaa ja kuka on virassa, kunhan homma toimii ja maksatukset tulevat ajallaan. Traktorimarssin konkreettisia vaikutuksia arkeen odotellaan edelleen. Keinot ovat ministeriön ja poliitikkojen käsissä, sanoo MTK:n Mauno Ylinen.

Kotimaa
Traktorimarssi 11. maaliskuuta.
Traktorimarssi 11. maaliskuuta.Yle

Ähtäriläisten Jenna ja Aki Syrjälän tilalla odotellaan toukokuuta, sillä silloin pitäisi – tämän hetkisen tiedon mukaan – aueta vuoden 2016 maataloustukien haku. Sen piti aueta jo huhtikuussa, mutta toisin kävi.

Toukokuuta odotellaan myös siksi, että se on kesää ja uutta kasvukautta enteilevien toukotöiden aikaa. Tukihakujen ja toukotöiden yhdistäminen myös hirvittää tilalla vähän.

– Se (hakuaika) ajoittuu aikaan, kun ihmisen pitäisi monistaa ittensä, että hommat rullaa, Jenna Syrjälä sanoo. Syrjälä on maaseutunuorten edustaja Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliiton johtokunnassa.

Se ajoittuu aikaan, kun ihmisen pitäisi monistaa ittensä, että hommat rullaa.

Jenna Syrjälä, maataloustuottaja

Syrjälän tilalla viime vuoden maksatuksia on saamatta vielä noin 15000 euroa. Jenna toteaa, että vaikka summa on merkittävä, on myös tiloja, joilla odotellaan sitä suurempiakin summia.

Maksatusten viivästymisestä aiheutuu tiloille epävarmuutta, mikä taas saa pohtimaan koko tilan tulevaisuutta. Se, että traktorimarssilla käytiin, ei ole Syrjälän mukaan vielä aikaansaanut käytännössä tuntuvia muutoksia.

– Oman tilan näkökulmasta ei ole kyllä vielä tapahtunut mitään muutoksia, Jenna Syrjälä sanoo.

Viljelijöiden traktorimarssilla peräänkuulutettiin viivästyneiden viime vuoden tukien maksatuksia ja aikatauluja tämänvuoden tukimaksuille. Kritiikin kohteena oli Maaseutuvirasto. Myös Jenna Syrjälä oli mukana Senaatintorin mielenilmauksessa.

– Vaikka asia oli vakava ja isolla huolella oltiin liikkeellä, tapahtuma oli lämminhenkinen ja tuottajat hyvillä mielin liikkeellä. Oltiin hyvillä mielin siitä, miten meidät otettiin vastaan. Voi ihan sanoa, että oli "roska silmässä", kun lähti Senaatintorilta kotiin ajelemaan.

Jenna Syrjälä on innoissaan päästessään edustamaan nuoria tuottajia MTK:n johtokuntaan.
Jenna SyrjäläPasi Takkunen/Yle

Nyt kaivataan ratkaisua

MTK Etelä-Pohjanmaan puheenjohtaja Johanna Kankaanpään mielestä sekavaan tilanteeseen pitäisi saada ratkaisu.

– Ensin luvataan, mutta sitten tilanne ei mennytkään niin kuin me on käsitetty. Tärkeintä, että asiat menisivät oikeille urille. Että tämän vuoden tuet maksetaan niin kuin on luvattu ja niin kuin on sovittu. Sitähän tässä nyt haetaan.

Samaa sanoo Maa- ja metsätaloutuottajain Keskusliiton toinen puheenjohtaja Mauno Ylinen.

– Meidän näkökulmasta on tietysti aivan yhdentekevää, kuka asioita hoitaa ja istuu virassa, mutta viljelijän näkökulmasta ongelmallisinta on, että tämä systeemi ei selvästikään toimi. Tavalla tai toisella se on pakko saada toimimaan, Ylinen toteaa.

"Ministeriön on tehtävä ratkaisuja"

Periaatteessa ymmärrystäkin tuottajajärjestön edustajilta Maaseutuvirastoa kohtaan löytyy. Maksatusten viivästyksiä on perusteltu mm. tietokoneohjelmistoihin liittyvillä vaikeuksilla.

– On vaikea yhtäkkiä löytää syyllisiä, koska niin monta asiaa on osunut päällekkäin ja se on pakan sekoittanut, Johanna Kankaanpää sanoo.

Keinot on aika pitkästi ministeriön ja meidän poliitikkojen käsissä.

Mauno Ylinen, toinen puheenjohtaja

– Kyllä heillä varmasti on ollut kädet täynnä puuhaa näiden uusien tukijärjestelmien kanssa, en yhtään epäile sitä, mutta jos kuitenkin lähdetään siitä, että viljelijät hoitaa hommansa, ja viranomaisten pitää hoitaa hommansa, että viljelijät saa rahansa, niin jonkun tästä pitää alkaa kantaa vastuu, sanoo Mauno Ylinen.

Niillä tiloilla, joilta maksatukset vielä puuttuvat, tilanne on tuottajajärjestön mukaan hankala. Ylistä huolettaa se, että osa viime vuoden maksatuksista on maksamatta, kun jo on uusien hakujen aika. Miten siitä selvitään, hän pohtii.

– Ei se helppoa ole, eikä se varmasti siellä Mavissakaan helppoa ole, mutta jonkun pitää tehdä nyt sellaiset ratkaisut, että nämä asiat saadaan toimimaan.

Ylisen katse kääntyy ministeriön ja päättäjien puoleen.

– Keinot on aika pitkästi ministeriön ja meidän poliitikkojen käsissä. Mavi ei syystä tai toisesta pysty suoriutumaan tehtävistä – ministeriön on tehtävä ratkaisuja.