Hiv-tartunnat hienoisessa kasvussa – puolet tartunnoista tulee tuliaisina ulkomailta

Punaisen Ristin viides maksuton hiv-testauspiste aloittaa toimintansa Turussa. Maksuttomalla ja anonyymillä palvelulla halutaan madaltaa kynnystä testauttaa itsensä.

HIV
Nainen ja mies pitelevät kondomipakkausta.
Kalle Mäkelä / Yle

Punainen Risti avaa maksutonta ja nimetöntä hiv-testausta tarjoavan Pluspisteen Turussa. Testiin pääsee ilman ajanvarausta tiistaisin.

– Tätä tarvitaan, vaikka Tyksin sukupuolitautien poliklinikalla ja kaupungin terveydenhuollon piirissä voi käydä anonyymisti testeissä. Tällaiset matalan kynnyksen testauspaikat tavoittavat ne, jotka eivät halua mennä tuonne julkisen palvelun puolelle, sanoo ohjelmapäällikkö Minna Rautanen SPR Varsinais-Suomen piiristä.

Muutama vuosi sitten Hiv-tukikeskuksen toimipiste Turussa lakkautettiin ja tuli tarve perustaa uusi matalan kynnyksen testauspaikka.

– Hiv-positiiviset tuntevat, että heitä väheksytään. On hyvä, että palvelua saa anonyymisti. Testauksen lisäksi täältä saa ohjausta, tukea ja neuvontaa.

Käytä kondomia

Tilastojen mukaan puolet hiv-tartunnoista tulee ulkomaille suunnattujen matkojen yhteydessä. Tämä on huolestuttava suuntaus ohjelmapäällikkö Minna Rautasen mukaan.

Tällaiset matalan kynnyksen testauspaikat tavoittavat ne, jotka eivät halua mennä tuonne julkisen palvelun puolelle.

Minna Rautanen

– Matkoilla ei käytetä kondomia, ja se turvaseksikäyttäytyminen ei ole mielessä.

Punaisen Ristin Pluspisteitä pyöritetään vapaaehtoisvoimin. Turussa toiminta saadaan käyntiin pienen vapaaehtoisvoimin turvin. Lisää innokkaita vapaaehtoisia otetaan mukaan.

– Tarvitsemme lisää sairaanhoitajia tekemään testejä. Muita halukkaita otamme myös mukaan neuvontatyöhön.

Pluspisteessä hiv-testi tehdään pikatestillä. Vastaus saadaan minuutissa.

Hiv-tartunnat hienoisessa kasvussa

Viime vuosina todettujen hiv-tapausten määrä on ollut hitaassa kasvussa. Suomessa on todettu koko 2000-luvun ajan alle 200 hiv-tartuntaa vuosittain.

Matkoilla ei käytetä kondomia ja se turvaseksikäyttäytyminen ei ole mielessä.

Minna Rautanen

THL:n tuoreimman tilaston (siirryt toiseen palveluun) mukaan Varsinais-Suomessa todettiin viime vuonna 10 hiv-tartunnan saanutta. Tänä vuonna tartuntoja on tullut ilmi 6. Koko maassa tartuntoja tuli ilmi 173 ja tänä vuonna tilastoitujen tartuntojen määrä on 54. Osa ihmisistä kantaa hi-virusta tietämättään.

Turun lisäksi Pluspisteitä on Joensuussa, Kuopiossa, Seinäjoella ja Jyväskylässä. Turun Pluspiste on osoitteessa Yliopistonkatu 24 A, 4. krs. Testauspiste on avoinna tiistaisin kello 17–19.