Posti ruohonleikkuuaikeista: Henkilöstö saa kattavan koulutuksen

Ruohonleikkuupalvelussa noudatetaan posti- ja logistiikka-alan työehtosopimusta, Postista kerrotaan. Kiinteistötyönantajat arvioi aiemmin, että kyse olisi kiinteistöpalvelualan työehtosopimuksen mukaisesta työstä.

Kuva: Posti

Posti noudattaa uudessa ruohonleikkuupalvelussaan posti- ja logistiikka-alan työehtosopimusta, sanoo Postin uusintapalveluista vastaava johtaja Anu Punola. Kotipalvelutyöstä Posti on hänen mukaansa tehnyt paikallisen sopimuksen.

Posti ilmoitti torstaiaamuna, että se alkaa tarjota postinjakelun yhteydessä ruohonleikkuuta. Kiinteistötyönantajista todettiin puoliltapäivin, että Postin tarjoama palvelu olisi kiinteistöpalvelualan työehtosopimuksen mukaista työtä.

Punola sanoo, että Posti tarjoaa ruohonleikkuuta suoraan kotitalouksille eli suoraan suomalaisille kuluttajille eikä toimi samoilla markkinoilla kuin kiinteistöpalvelu yleensä. Tällä hän tarkoittaa kotitalouksia laajempia kokonaisuuksia.

Posti: Koulutukset aloitettu tänään

Kiinteistötyönantajat huomautti torstaina, että "ruohonleikkuu on osaamista vaativaa työtä" ja "mieleen nousevat myös työturvallisuuskysymykset".

Postin Punola kertoo, että yhtiö on tänään aloittanut työntekijöidensä kouluttamisen.

– Esimiehet ovat saaneet hyvinkin kattavan koulutuksen työ- ja turvallisuusohjeista.

– Jokainen jakaja, joka [ruohonleikkuuta] valikoituu tekemään, saa perehdytyksen ja ohjeistuksen, hän sanoo. Myös työturvallisuusvarusteet on määritelty:

– Monilla jakajistamme on jo turvakengät, mutta ellei ole, ruohonleikkuuta tekeville sellaiset tilataan. On myös kuulosuojausta ja viiltosuojahanskaa, Punola jatkaa.

Kuka on vastuussa, jos sattuu työtapaturma?

Posti on kertonut (siirryt toiseen palveluun), että ruohonleikkuupalvelu toteutetaan asiakkaan omalla leikkurilla. Kiinteistötyönantajista kysyttiin torstaina, kuka on vastuussa, jos laitteet eivät olekaan kunnossa ja leikkuussa tapahtuu työtapaturma.

Jos vähänkin epäilee, että leikkurilla ei ole turvallista leikata, sitten sillä ei leikata.

Anu Punola

Punola toteaa, että palvelun toimitus- ja tilausehdoissa on määritelty, että asiakas vastaa siitä, että leikkuri on turvallinen ja toimintakunnossa.

– Näin uskotaan olevankin.

– Ilman muuta myös ohjeistamme jakajia, että jos vähänkin epäilee, että leikkurilla ei ole turvallista leikata, sitten sillä ei leikata, hän sanoo.