Wärtsilän irtisanomiset kohdistuvat Vaasaan – "Kyllä kylmää kyytiä tulee taas"

Wärtsilä vähentää Suomesta 270 työpaikkaa. Wärtsilä Finland Oy:n toimitusjohtaja Stefan Damlin sanoo, että laiva- ja voimalaitosmoottoreiden heikko kysyntä kohdistuu juuri niihin tuotteisiin, joita tehdään Vaasassa. Toimihenkilöiden pääluottamusmies kuvailee tämän päivän uutisia kamaliksi.

talous
Wärtsilän logo.
Roy Fogde / Yle

Wärtsilän ilmoitti tänään kaikkiaan 550 työpaikan vähentämisestä yhtiöstä. Näistä 270 on Suomessa.

– Irtisanomisiin joudutaan ja tämä on ikävä ja raskas uutinen henkilökunnalle, kuvaa Wärtsilä Finland Oy:n toimitusjohtaja Stefan Damlin tuntoja Vaasassa.

Wärtsilä perustelee väen vähentämistä laiva- ja voimalaitosmoottoreiden kysynnän romahtamisella. Alkuvuodesta esimerkiksi laivoja on maailmalla tilattu vain 77 kappaletta. Normaalisti tilauksia on sata kuukaudessa.

– Markkinoilla on nyt todella heikko kysyntä, murehtii Stefan Damlin.

– Kyllä tilanne on oikeasti hankala, ei käy kieltäminen, myöntää myös toimihenkilöiden pääluottamusmies Ralf Holmlund.

Irtisanomiset koettelevat taas Vaasaa

Viime syksynä Wärtsilä irtisanoi Suomessa 110 työntekijää, joista lähes 100 Vaasasta.

Wärtsilän palkkalistoilla Vaasassa on noin 3000 ihmistä. Vaasa on selvästi yhtiön suurin yksikkö Suomessa. Turussa väkeä on 350 ja Helsingissä 280.

– Markkinoilla on alhainen aktiviteetti erityisesti näissä Vaasan tehtaan tuotteissa, kuvaa tilannetta toimitusjohtaja Stefan Damlin.

Tämä tarkoittaa Damlinin mukaan sitä, että Vaasassa ollaan kovilla tulevissa neuvotteluissa.

– Kyllä kylmää kyytiä tulee taas. Kamala uutinen, sanoo pääluottamusmies Ralf Holmlund.

Neuvottelut aloitetaan Wärtsilässä ensi viikolla ja irtisanomiset pitäisi olla tiedossa ennen kesälomia.

Tuotekehitystä lisää Vaasaan

Wärtsilä ilmoitti irtisanomisten lisäksi muokkaavansa organisaatiotaan uusiksi. Osana sitä Wärtsilä tavoittelee suunnittelusyklien lyhentämistä ja keskittää moottoreiden tuotekehitystä Suomeen.

– Tämä on positiivinen uutinen Vaasalle. Kehitysohjelmassa tullaan keskittämään enemmän tuotekehitystä Vaasaan. Tämä antaa meille erinomaisen mahdollisuuden profiloitua vielä vahvemmin tuotekehityspuolelle.