Olohuoneklubilla livemusiikkia kuunnellaan sukkasillaan nojatuolissa: "Täällä istutaan ja ollaan vaan"

Kilpailu asiakkaista ja yleisöstä on kovaa Helsingin klubielämässä. Menestyksen takaa erikoistuminen, persoonallisuus ja oman yleisön löytäminen. Usein onnistunut konsepti ei synny markkinatutkimuksesta, vaan rakkaudesta lajiin. Siitä on saanut alkunsa esimerkiksi Kulttuuriareena Glorian intiimi Olohuoneklubi.

kulttuuri
Huhtikuun Olohuoneen pääesiintyjä oli Mirel Wagner.
Huhtikuun Olohuoneen pääesiintyjä oli Mirel Wagner.Maria Mihhailova

Keskiviiikkona Gloriassa on keikkaillaksi poikkeuksellinen tunnelma; läheinen, rauhallinen ja kotoisa. Yleisö istuu hipihiljaa sohvilla ja säkkituoleilla, osa lojuu lattialla. Moni on potkaissut kengät jalastaan. Musiikki puhuu ja ihmiset kuuntelevat. Kaikki käyttäytyvät kauniisti, eikä kukaan ole humalassa.

Lavalla on lempeä valo ja seinällä roikkuu ryijy; on nojatuoleja, suuria viherkasveja ja mukava nojatuoli. Ei ihan kuin olohuone, koska kaikki 250 lippua on myyty, mutta yllättävän lähelle sitä päästään. Tila vetäisi 600 ihmistä, mutta illat halutaan pitää intiimeinä.

Olohuoneklubin isä on 20-vuotias Pietari Pyykönen, jonka kokemus tapahtumajärjestämisestä oli ennen tätä kevättä pyöreä nolla. Klubin idea sattui tulemaan mieleen, kun Pyykönen oli viime syksynä Gloriassa äänimiesharjoittelijana.

– Marraskuussa tein sellaisen Open Stage -tapahtuman tänne ja sitten tulin miettineeksi, millaisella klubilla itse haluaisin käydä. Siitä tuli sitten tämmöinen. Haluan luoda sellaiset puitteet, että yleisö voi keskittyä musiikkiin. Olen vähän sellainen, etten tykkää riehua keikoilla. Siksi oli luontevaa, että täällä istutaan ja ollaan vaan.

Huhtikuun klubi-illan avasi Joose Keskitalo.
Huhtikuun klubi-illan avasi Joose Keskitalo.Yle

Neljä yhden hinnalla

Pyykönen ei laatinut kunnianhimoista markkinointisuunnitelmaa, vaan päätti tehdä sitä, mistä itse pitää: koota lempimuusikoistaan eheitä ohjelmistoja. Jokaisen illan aikana esiintyy neljä muusikkoa tai yhtyettä. Illan pääesiiintyjä on yleisölle yllätys, mutta istuu aina illan linjaan.

Kevään mittaan lavalle ovat kivunneet muun muassa Pariisin Kevät ja Egotrippi. Keskiviiikon kattaukseen kuuluivat Joose Keskitalo, Manna, Prince of Assyria ja illan kruunannut Mirel Wagner.

Miten on mahdollista tarjota neljä konserttia yhden hinnalla? Pyykönen hämmentyy ja melkein punastuu, kun ansaintalogiikka tulee puheeksi.

– Mä oon vaan tämmönen Pietari, joka järkkää tällaista. Me tehdään tätä tavallaan artistien kanssa yhdessä, tällaista minifestivaalia. Olen heidän puolellaan ja he ovat lähteneet mukaan tekemään jotain ainutkertaista.

Kirjailija Miki Liukkonen Olohuone-klubilla
Kirjailija Miki Liukkonen Olohuone-klubillaPietari Purovaara

Olohuoneklubista ovat innostuneet paitsi muusikot, niin myös muiden alojen taiteilijat. Joka klubi-illalle painatetaan nimekkään graafikon suunnittelema juliste, joita jaetaan 50:lle ensimmäisenä paikalle ehtineelle. Lisäksi yhteistyötä on Design Districtin, Artekin vintagekauppa 2nd Cyclen ja valokuvagalleria Hippolyten kanssa.

– Mä vaan tykkään designista ja on hienoa, että graafikot ovat innostuneet tästä, toteaa Pyykönen vaatimattomaan tyyliinsä.

Keskiviikon klubi-illassa kirjailija Miki Liukkonen luki musiikkiesitysten välissä tekstejään. Valmistautuminen oli mahdotonta, koska Liukkonen ei ole vastaavassa tilaisuudessa ennen ollut. Yllätys oli myönteinen.

– Mielestäni on hyvä, että musiikkiesitysten väliin ujutetaan kirjallisuutta ja muusikotkin on valittu niin, että ne jotenkin ui siinä mukana. Tämä toimii ihan loistavasti ilman mitään ristiriitaa. Enemmän tällaista!

Yleisön läheisyys vaatii ja antaa

Neljä lukemissettiä yhden illan aikana tuntui Liukkosesta etukäteen hurjalta, mutta siitä selvittiin yleisön kannattelemana. Se taputti ja nauroi oikeissa kohdissa. Yleensä lukukeikoilla kuulijoiden sietokyky on kirjailijan arvion mukaan noin kymmenen minuuttia.

– Tuntuu, että olin viihdyttävämpi kuin ennen, suorastaan hulvaton. Tuntuu, että täällä pitää esiintyjänäkin muuttua, teksti menee eri tavalla läpi. Tämä vaatii esiintyjältä muutakin kuin tekstin lukemista suoraan paperista.

Liukkosen setit olivat lähes yhtä paljon improvisoitua stand up -komiikkaa kuin tekstinäytteitä. Lavalta lähtiessä hän ei esimerkiksi ollut löytää aukkoa esiripusta. Kirjailija joutui turvautumaan kuvaajan opastukseen.

– Se ei kyllä ollut suunniteltu juttu, olen vain niin uusavuton. Se verho on mun mielestä vain iso matto, en tajua, mistä se aukeaa. Lopulta varmaan vaan ryömin sen alta.

Manna ja säestäjä Mikko Joensuu Olohuoneklubilla.
Manna ja säestäjä Mikko Joensuu Olohuoneklubilla.Maria Mihhailova

Esiintyjille yleisön läheisyys on iso asia. Mikko Joensuun säestämänä esiintynyt laulaja-lauluntekijä Manna on tehnyt intiimejä duokeikkoja ennenkin, mutta Olohuoneklubin dynamiikka yllätti.

– Esiintyminen oli hermostuttavaa, ja se oli ihanaa! En yleensä puhu paljon, koska jännityksen takia keskityn laulamiseen. Nyt tuntui, että ihmiset on pakko huomioida eri tavalla, koska he ovat niin lähellä. Blackbird-levyni kappaleet ovat hyvin riisuttuja ja rauhallisia, joten tällainen ympäristö sopiii niille. Samalla esiintyminen oli äärettömän jännittävää.

Olohuoneklubi järjestetään tällä erää viimeistä kertaa toukokuussa. Manna toivoo, että jatkoa seuraa syksyllä.

– Mielestäni tämä idea on erittäin sympaattinen, osaan arvostaa sitä sekä muusikkona että musiikin harrastajana, kuuntelijana. Koen tämän kulttuuritekona.