Turvapaikanhakijakiintiöistä voi tulla Suomelle taas ongelma

Hallitusohjelmassa lukee, että Suomi hyväksyy turvapaikanhkijoiden siirtelyn vain vapaaehtoispohjalta. Hallitus voi joutua arvioimaan uudestaan kirjaustaan kiintiöistä, sisäministeri Petteri Orpo sanoo.

politiikka
Turvapaikanhakijoita Suonenjoella
Yle

Euroopan sisäministerit yrittävät ensi kertaa löytää yhteisen näkemyksen, miten turvapaikkapolitiikkaa muutetaan. Ministerit ovat koolla Luxemburgissa.

Suomen hallitus päätti aloittaessaan vuosi sitten, että se ei hyväksy pakollisia kiintiöitä, joilla turvapaikanhakijoita siirreltäisiin maasta toiseen.

– Sinänsä hallitusohjelman linjaus on ihan selkeä, että kiintiöt ja jaot tehdään vapaaehtoisuuteen perustuen. Mutta se on yksi elementti kokonaisuutta, sisäministeri Petteri Orpo (kok.) sanoi Luxemburgissa.

Asiaan voidaan joutua palaamaan. Vaikka moni EU-maa vastustaa sitovia kiintiötä, ne saatetaan lopulta hyväksyä tiukoin reunaehdoin, EU-diplomaattilähteet arvioivat. Suomikaan ei sulje niitä pois.

– Pitää katsoa kokonaisuutta, millainen uudistus oikeasti on tulossa. Sen jälkeen sitten arvioimme taakanjaon ja kriisimekanismin päätöksentekoa. Se on sitten se hetki, milloin joudumme arvioimaan hallitusohjelman kirjausta, Orpo sanoi Luxemburgissa.

Hallitusohjelmaan on kirjattu irrallinen virke: ”Turvapaikanhakijoiden EU:n sisäiset siirrot perustuvat jäsenvaltioiden vapaaehtoisuuteen”. Myös pääministeri Juha Sipilä on sanonut, että Suomi voi joutua tilanteeseen, jossa sille olisi itselle hyötyä kiintiöistä. Ylen tietojen mukaan myös perussuomalaisista osa voisi olla valmiita joustamaan.

Jo nyt EU:ssa on sitovat kiintiöt, jolla turvapaikanhakijoita on päätetty siirtää. Kun niistä äänestettiin, Suomi painoi perussuomalaisten vaatimuksesta tyhjää.