1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Palvelutalossa sairaus voi olla syy kiusaamiseen – torjuntakeinona huumori

Kajaanilaisessa palvelutalossa kiusaamista ja vihanpitoa esiintyy välillä, mutta tilanteista on selvitty puhumalla. Jatkuvaa häirintää tai epäasiallista kohtelua ei palvelutalossa ole ilmennyt.

Ilmiöt
Vanhan ihmisen kädet ristittynä syliin.
Sini Salmirinne / Yle

Kiusaaminen ja vihanpito kulkevat elämänlaukussa samalla tavalla kuin temperamentti ja muut luonteenpiirteet. Vaikka ikää tulee lisää, sisäinen nuori ei vanhene, joskin särmät hieman hioutuvat. Tämä näkyy myös Kajaanin palvelutalossa, joka on siellä asuville viimeinen koti.

– Sitä on sellainen kuin on ihan loppuun asti. Siihen tulee mukaan mauste, elämänkokemus, joka antaa opetuksia. Tämä näkyy vähentyneessä vihanpidossa, sanoo Kajaanin palvelutalon johtaja Sirkka Ohtonen.

Osa palvelutalon asukkaista elää siellä monia vuosia, ja tämä vaikuttaa myös ihmisten väliseen kanssakäymiseen, kun he tottuvat toisiinsa. Silti kiusaaminen ja vihanpito nousevat välillä esille, ja sen estämiseksi on tehty tarvittavia järjestelyjä.

Mies huitoi aikansa sonnia puukepillä ja viimein sonni lähti tiehensä.

Väinö Korhonen

– Ruokasalissa olemme päivittäin, sekä nokatusten että vierekkäin. Meidän pitää katsoa, että tietynlaiset ihmiset ovat lähekkäin. Muuten ruokahetki menee helposti sanailuksi. Joskus olemme joutuneet käymään kahdenkeskisiä keskusteluja toisissa asunnoissa asuvien välillä siitä, miten täällä eletään, toimitaan ja kohdellaan toisia ihmisiä. Aina on keskusteluissa päästy yhteisymmärrykseen, kertoo Ohtonen.

Seniori-ikäisten kiusaamisessa ei kuitenkaan ilmene jatkuvaa häirintää tai epäasiallista kohtelua. Syyt kiusaamiseen ovat toisenlaisia.

– Ne johtuvat esimerkiksi sairauden tuomista epäilyistä ja ovat ohimeneviä. Meillä yleisin kiusaamisen torjuntakeino on arkipäivän huumori, joka on pettämätön ja ylivoimaisesti paras keino, sanoo Ohtonen.

Aina kiusaaja ei ole ihminen

Tänä vuonna 92 vuotta täyttävä Väinö Korhonen on asustanut Kajaanin palvelutalossa vuosia. Hänen mielestään palvelutalossa eletään iloisella mielellä.

Meillä kiusaamisen torjunta keinoista yleisin on arkipäivän huumori.

Sirkka Ohtonen

– Hapanta naamaa ei tässä talossa näy. En tiedä, osaavatko he vetää sen kuorensa sisään, mutta kohteliaasti ihmiset hymyilevät, Korhonen kertoo.

– Itselläni on välillä heikkoja päiviä, mutta aina niistä on selvitty. Ehdin olla avioliitossakin 70 vuotta, ja koskaan ei käsikähmässä riidelty. Vaimoni nukkui pois vain kuukausi sen jälkeen, kun 70-vuotishääpäivää oli vietetty. Ja aikahan ne haavat parantaa.

Väinö Korhosta sonni kiusasi 80 vuotta sitten.
Nyt Väinö Korhosta naurattaa tapaus 80 vuoden takaa, kun sonni ajoi hänet puuhun.Niko Mannonen / Yle

Pahin muisto kiusaamisesta on noin 80 vuoden takaa, kun kiusaajana oli metsässä kuljeskellut vihainen härkä.

– Kiipesin pakoon kuuseen, jossa jouduin odottamaan kymmenen tuntia ennen kuin pelastaja, varsinainen laupias samarialainen saapui paikalle. Tämä paikalle tullut mies huitoi aikansa sonnia puukepillä, ja viimein sonni lähti tiehensä. Tämä pelastaja kysyi nimeäni ja käski mennä neljän kilometrin päässä olevalle kämpälle ja sanoa siellä olevalle kokille, että antaa ruokaa, jonka Nylundin ukko maksaa, Korhonen muistelee.