Entisten pikkukuntien jemmakassalla kysyntää – "Jatkossa harkittava pyöräteiden rakentamista"

Kouvolassa toimivan JEV-säätiön pääoma on kasvanut yli seitsemään miljoonaan euroon. Säätiön puheenjohtajan Reino Grönlundin mukaan jatkossa on harkittava, tuetaanko myös kaupungille kuuluvia hankkeita.

ilmiöt
Viljapelto Elimäellä.
Kirsi Partanen / Yle

Jaalan, Elimäen ja Valkealan kehittämissäätiö JEV:n pääoma on kasvanut seitsemän vuoden aikana noin kahdella miljoonalla eurolla. Jaala, Elimäki ja Valkeala yhdistyivät kolmen muun kunnan kanssa uudeksi Kouvolaksi vuonna 2009. Ennen kuntaliitoksen toteutumista, kolme kuntaa kokosivat 5,5 miljoonan euron pääoman, jolla tuettaisiin alueiden elinvoimaisuutta ja kehittämistä JEV-säätiön kautta.

Suurin osa rahoista sijoitettiin osakkeisiin, jotka ovat tuottaneet säätiölle hyvin. Sijoitusomaisuuden tuotto on ollut säätiön mukaan yli 30 prosenttia ja pääoma on kasvanut yli 7 miljoonaan euroon. Pääoma pääsee kasvamaan, sillä säätiö jakaa apurahoja kertyneistä tuotoista. Apurahaa jaetaan vuosittain noin 150 000 euroa.

Apurahoja jaetaan paikallisille toimijoille 500–5 000 euroon. Viime vuonna suurin avustus oli 3 000 euroa. Rahoja jaetaan esimerkiksi yhdistysten virkistysmatkoihin, kunnostustöihin ja hankintoihin (siirryt toiseen palveluun).

Yritykset hakevat suuria summia

Ainoan tavallista suuremman tuen säätiö on vuosien saatossa myöntänyt haja-asutusalueiden laajakaistahankkeelle pari vuotta sitten. Suurudeltaan 100 000 euron avustus oli poikkeuksellinen.

– Myönnettävät summat ovat tavalllisesti alle 5 000 euroa. Suurempia summia haetaan kyllä, mutta jos ne menisivät esimerkiksi yritystoiminnan tukemiseen, niin sellaista emme harrasta, kertoo JEV-säätiön puheenjohtaja Reino Grönlund.

Viime vuonna hakemuksia saapui 176 kappaletta. Haettujen apurahojen määrä oli yli 600 000 euroa.

JEV-säätiö perustettiin Jaalan, Elimäen ja Valkealan kehittämiseen kuntaliitoksen jälkeen. Suuria investointeja säätiö ei kuitenkaan aio tehdä.

– Voi olla, että kun säätiötä perustettiin, joillakin tahoilla oli ajatus, että suurempia summia voitaisiin jakaa. Samaten oli ajatuksia, että säätiö olisi määräaikainen. Nykyinen hallitus on linjannut, että jaetaan tuottojen mukaan ja peruspääoma pyritään pitämään tallessa, Grönlund sanoo.

Kyläkouluja ei voi pelastaa

Säätiön alueilta on lakkautettu muun muassa kolme koulua. Elimäellä ja Valkealassa on siirretty pari museota yhdistysvetoisiksi.

– Koulujen pelastaminen olisi loputon suo. Myönsimme apurahaa muun muassa koulujen päättäjäisiä varten. Samoin museoille, jotta ne pääsisivät käyntiin.

Säätiö tasapainoilee avustusten kanssa kolmen entisen kunnan välillä. Avustuksia on sääntöjen mukaan jaettava suhteessa sijoitettuun pääomaan. Grönlund ei kuitenkaan täysin sulje pois suurten avustusten myöntämistä, jos tarve sellaiselle ilmenee.

– Ei ole itsestäänsevlää, etteikö jotain suurempaa tuettaisi. Säännöt sallivat miljoonienkin irroittamisen.

– Voi olla, että esimerkiksi pyöräteiden rakentamista pitää harkita, jos kukaan muu ei sitä tee. Tällaisiin asioihin varmaan törmätään tulevaisuudessa. Yksityistiet, vesiosuuskunnat on tällaisia asioita, joista puhutaan, mutta olemme yrittäneet pysyä niistä erossa.

Grönlundin mukaan JEV-säätiön tulevaisuus on vakaalla pohjalla. Apurahan suuruutta pyritään kasvattamaan joka vuosi.

– Jos tuottoa tulee 200 000 – 250 000 euroa vuodessa, pystymme jakamaan 150 000 - 200 000 euroa vuosittain. Tasapaino säilyy, jos ei sitten markkinoilla tapahdu hirveitä heilahduksia.