1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kokkolan kaupunginjohtajavaali pyritään uusimaan mahdollisimman pian – "Tämä on kunnallista elämää ja näitä sattuu"

Vs. kaupunginjohtaja Timo Mämmin mukaan käytännössä ei ole muuta mahdollisuutta kuin uusia koko valtuuston kokous. Stina Mattila valittiin kaupunginjohtajaksi maanantaina äänin 26– 25.

Kuva: Juha Kemppainen / Yle

Kaupunginjohtajan sijaisena toimivan Timo Mämmin mukaan käytännössä ei ole muuta mahdollisutta kuin uusia koko kokous.

– Kyllä se tällä hetkellä siltä näyttää. Kokouksen päätökset syntyivät väärässä järjestyksessä, se on aika selvää.

Uusi kokous pyritään järjestämään nopeasti.

–  Valinta tulee uudelleen valtuustoon viimeistään toukokuun 16. päivä tai jos niin päätetään, voidaan pitää myös ylimääräinen kokous aiemmin.

Ilmoitus varavaltuutetusta tuli juuri ennen kokousta

Sekaannus valtuuston kokouksessa sattui, kun perussuomalaisten ryhmänjohtaja Irma Kemppainen ilmoitti juuri ennen kokouksta sihteerille, että valtuutettu Pekka Puolimatkan sijasta kokoukseen osallistuu varavaltuutettu Timo Pajunpää.

Kokkolan kaupunginvaltuuston työjärjestyksen mukaan valtuutetun, joka ei pääse kokoukseen, pitäisi ilmoittaa asiasta ennakkoon valtuuston puheenjohtajalle tai sihteerille. Valtuutetuille jaetuissa ohjeissa muistutetaan, että valtuutetun itsensä vastuulla on ilmoittaa poissaolosta kaupungin kansliaan.

Kanslian toimistosihteerien tehtävänä on tarkastaa, ketkä ovat varavaltuutettuja. Nyt ilmoitusta ei tehty, vaan perussuomalaisten Irma Kemppainen ilmoitti asiasta vasta juuri ennen kokousta, jolloin valtuutetun kelpoisuutta ei ennätetty tarkastaa.

– Asia selvisi, kun rupesimme selvittämään kokouksen kulkua ja valmistelemaan hallituksen toimeenpanoa, joka on ensi maanantaina, kertoo Mämmi.

– Kyllähän se harmittaa. Se on selvää, että asia menee uusiksi. Tämä on kunnallista elämää ja näitä sattuu, kommentoi Mämmi.