Turvattomuuden tunne tuo sepälle lisää töitä

Kun kotiin halutaan lisää turvaa, niin sepälle tulee lisää taottavaa. Ulos tehdään aitoja ja portteja, ikkunoihin turvakaltereita, rappusiin käsikaiteita ja otekahvoja, luettelee janakkalalainen Juhani Suolahti eli Seppä-Jussi.

sepät
Seppä-Jussi ja hyllykannakkeet
Timo Leponiemi / Yle

Kun työelämässä on kiireistä, niin koti halutaan pyhittää rauhan ja turvallisuuden tyyssijaksi. Turvallisuutta voidaan parantaa esimerkiksi rakentamalla pihan ympärille vahva aita tai ikkunoihin kalterit.

Tavallaan ne lisäävät myös talon arvoa, eikä naapureilla ole samanlaisia.

Seppä-Jussi

– Ne ovat yksilöllisiä, sellaisia ei saa mistään rautakaupasta. Tavallaan ne lisäävät myös talon arvoa, eikä naapureilla ole samanlaisia, huomauttaa Seppä-Jussi.

Kun puhutaan yksilöllisistä tuotteista, myös hinnasta joudutaan keskustelemaan. Seppä-Jussi myöntääkin, että hinnoissa kipuraja tulee helposti vastaan kummallakin puolella.

– Ei tällä seppä rikastumaan pääse, mutta normaalin toimeentulon tässä kyllä saa.

Korostamaan talon ilmettä

Yleensä asiakas tulee sepän luokse omien ideoidensa kanssa. Jos valmista ideaa ei ole, sitä hiotaan yhteistyössä.

Seppä-Jussi muistuttaa, että sepän töillä korostetaan talon ilmettä. Ne eivät saa olla liian hallitsevia.

– Joskus pääkaupunkiseudulta on tullut sellaisia ideoita, että niitä on ollut pakko pidätellä. Toisaalta jos asiakas on valmis maksamaan, niin onhan minun tehtävä niin kuin asiakas haluaa.

– Itse olen silloin todennut, että eihän minun tarvitse katsella niitä muuta kuin sen hetken, kun teen niitä.

Vaikka seppä saa yleensä takoa työnsä rauhassa omassa pajassaan, voivat rakentajan kiireet toisinaan ajaa sepän jopa yötöihin.

– On sitä joskus laitettu yöllä yhden aikaan kaiteita kiinni, jotta talo on aamulla kunnossa lopputarkastusta varten, muistelee Janakkalan Seppä-Jussi.