Hyppää sisältöön

Suljettu saari Suomenlinnan syrjässä avaa ovensa – tässä matkaopas Vallisaareen

Helsinkiin avautuu lauantaina ainutlaatuinen ikkuna luonnon ja historian rikkauksien äärelle Vallisaareen ja Kuninkaansaareen. Näillä vinkeillä puolustusvoimilta vapautunut saari säilyy vierailun arvoisena ja päiväretkesi onnistuu. Saatat nähdä jopa peuran tai mantereelta uineen hirven!

Kuva: Petteri Juuti / Yle

1

Vuoroveneellä, meloen tai omalla veneellä

Helpoin tapa matkata Vallisaareen on Kauppatorin Kolera-altaalta lähtevä lautta, joka vie matkustajat päälaiturille saaren pohjoisrannalle, Luotsitalon edustalle. Paluumatkalla laiva pysähtyy Suomenlinnan Tykistölahdessa. Jos haluat piipahtaa siellä, pääset Kauppatorille samalla lipulla myöhemmän lautan kyydissä. Meno-paluulippu maksaa aikuisilta 7 euroa, 7-16-vuotiailta lapsilta 3,50 e.

Laiva liikennöi tunnin välein joka päivä 14.5.-4.9. ja viikonloppuisin 5.9.-18.9. Aikataulut löydät JT-Linen verkkosivuilta (siirryt toiseen palveluun).

Vallisaareen voi matkata myös omalla veneellä tai meloen. Maksullinen vierasvenesatama on Torpedolahdessa Vallisaaren itärannalla. Kajakilla tai kanootilla voi rantautua Torpedolahden lisäksi pohjoisrannan päälaiturille. Viimeisimpien tietojen mukaan meloen voi rantautua myös Kuninkaansaaren itäiselle hiekkapoukamalle, vaikka rantautumismahdollisuutta ei ole opaskarttaan ainakaan toistaiseksi merkitty.

Yöpyminen saarilla on kielletty.

Kuva: Petteri Juuti / Yle

2

Oma eväs, paras eväs – tarkista kahvilatilanne netistä

Vallisaaren avautuessa purjelaiva Linden toimii kahvilana Torpedolahden retkisatamassa 23.5. asti. Kesäkuun alussa retkisatamaan avataan konttikahvila, jonka erikoisuuksiksi lupaillaan vohveleita. Väliajan kahvilapalvelut ovat vielä auki ja ajantasaiset tiedot kannattaa tarkistaa Vallisaaren verkkosivuilta (siirryt toiseen palveluun). Kesän aikana avataan myös toinen kahvila päälaiturin ja Luotsitalon lähettyville.

Tukevampia aterioita joudutaan odottelemaan tuleville vuosille, kun saaresta puuttuvaan vesihuoltoon on keksitty ympäristöystävällinen ratkaisu.

Vallisaaressa on kartalle merkittyjä taukopaikkoja, joilla voi nauttia omia eväitä – parhaissa pöydissä jopa pienen katoksen alla. Vesipisteet löytyvät Kuolemanlaaksosta ja pian pääsataman jälkeen. Hädän hetkellä kuivakäymälät palvelevat.

Kuva: Petteri Juuti / Yle

3

Pidä huoli itsestäsi, lapsista ja luonnosta

Vallisaaressa on leveät hiekkapolut, joilla on syytä pysyä. Näin luonto ja kävijät pysyvät turvassa. Etenkin linnoituksilla on paljon jyrkänteitä, joissa alastulo on kaikkea muuta kuin pehmeä.

Vallisaari on saanut elää viime vuosikymmenet suhteellisen rauhassa. Nyt alueelle odotetaan satoja tuhansia kävijöitä vuodessa. Kävijöiden on syytä olla siivosti, jotta luonnon rauha ei rikkoonnu liiaksi.

Kuva: Petteri Juuti / Yle

4

Tarkkaile metsiä – voit nähdä vaikka peuran tai hirven!

Vallisaaren ja Kuninkaansaaren rauha on tarjonnut viihtyisän elinpaikan monille eläimille. Ympärivuotisesti saarella elää jokunen valkohäntäkauris, metsäkauriita enemmänkin. Hirvet vierailevat saarilla uiden Santahaminasta ja Laajasalosta.

Ihmisten saapuessa poluille eläimet hakeutuvat pakoon suojaisiin paikkoihin. Yksi tällainen jää Vallisaaren eteläosaan. Sitä pidetään toistaiseksi yleisöltä suljettuna jyrkänteiden ja romahdusvaarassa olevien rakenteiden takia. Tarkkasilmäisimmät saattavatkin nähdä pusikossa välähdyksen saaren asukeista.

Jos polun varrelta löytyy märkää mutaa, kannattaa käydä tarkistamassa, josko siihen olisi jäänyt käpälän tai sorkan jälki.

Kuva: Petteri Juuti / Yle

5

Opastetuilla kierroksilla historian syvyyksiin, taskulampulla valoa tunneliin

Vallisaaren rakennelmat tarjoavat jännittävän lähtöalustan mielikuvitusmatkoille. Tavoite on, että yleisö pääsisi tutustumaan tunneleihin ja ammusvarastoihin. Tuleva kesä näyttää, osaavatko vieraat käyttäytyä, ja ehtiikö metsähallituksen väki availemaan ovia ja valvomaan kulkua. Jos tunneleihin pääsee, taskulamppu on ehdoton varuste!

Jos haluaa tietää, millaisia todellisia tarinoita saareen kätkeytyy, apua löytyy Metsähallituksen Vallisaaren verkkosivuilta (siirryt toiseen palveluun). Sieltä löytyy paitsi historiatietoa (siirryt toiseen palveluun), myös linkkejä maksullisten opastettujen kierrosten järjestäjien (siirryt toiseen palveluun) kotisivuille.

Kuva: Petteri Juuti / Yle

6

Kiikareilla saa paremmat näkymät

Taskulampun lisäksi kiikarit voivat tulla tarpeeseen. Aleksanterinpatterin näköalatasanteelta aukeavat mahtavat näkymät Suomenlinnan yli Helsinkiin. Toisessa suunnassa voi bongata mielenkiintoisia vesilintuja.

Kuva: Petteri Juuti / Yle

7

Ei enempää räjähdyksiä, kiitos!

Merkittyjen alueiden ulkopuolella punkit ovat suurempi uhka kuin räjähteen päälle astuminen, mutta maan kaivaminen ja tulenteko on kielletty. Vaikka kuuma tulisi, saaren keskellä olevassa lammessa ei saa uida. Kukaan ei tiedä, mitä lammen pohjaan on aikojen saatossa päätynyt.

Heinäkuussa 1937 Vallisaaren ammusvarikolla tapahtui räjähdysonnettomuus ja 12 ihmistä sai surmansa. Alue tunnetaan nyt nimellä Kuolemanlaakso ja saaren opaskartassa tapahtumista muistuttaa viikatemies.

Kartan toinen viikatemies muistuttaa vuodesta 1906. Silloin kymmenet kapinalliset saivat surmansa, kun hallitukselle uskolliset joukot osuivat Kuninkaansaaren ruutivarastoon nujertaessaan Viaporin kapinaa.

Kuva: Petteri Juuti / Yle

8

Uuden Vallisaaren tarina on vasta alussa

Saarista on tarkoitus tehdä aikojen saatossa palveluiltaan monipuolinen kohde. Metsähallituksen suunnitelmissa siintää kyläyhteisö. Mahdollisuuksia on moneen lukuisten eri kunnossa olevia rakennuksien ja rakennelmien ansiosta. Tulevat vuodet kertovat, mihin kaikkeen puolustusvoimien käytöstä vapautunut saari taipuu.

Jos huomaat tämän artikkelin tietojen vanhentuneen, lähetä meille sähköpostia osoitteeseen helsinki@yle.fi ja pidetään matkaopas ajan tasalla!

Kuva: Petteri Juuti / Yle

9

Lataa tästä opaskartta

Vallisaaren palvelut ja tärkeimmät paikat on koottu aarrekarttaan. Voit ladata sen itsellesi tästä.

Kuva: Metsähallitus