Pariisissa neuvoteltu ilmastosopimus allekirjoitetaan New Yorkissa – takana 11 ennätyslämmintä kuukautta

Yhdysvallat ja Kiina ovat luvanneet toisilleen, että sopimus saatetaan niiden osalta voimaan vielä tämän vuoden aikana.

ilmasto
Näkymä New Yorkin Keskuspuistoon.
Näkymä New Yorkin Keskuspuistoon pohjoisen suuntaan.EPA

Pariisissa viime joulukuussa syntynyt ilmastosopimus allekirjoitetaan tänään perjantaina New Yorkissa.

Jopa noin 150 maan odotetaan laittavan puumerkkinsä sopimuspaperiin jo heti ensimmäisenä päivänä. Tämä voi olla ennätys lajissaan, ja myöhemmin allekirjoittajamaita tulee vielä lisää.

Tärkeää on, että allekirjoittajien joukossa ovat kaikki ilmaston kehittymisen kannalta keskeiset maat, sanoo dosentti Antto Vihma Ulkopoliittisesta instituutista.

– Allekirjoitus viestittää sitä, että maat aikovat saattaa sopimuksen voimaan, Vihma korostaa.

Monet hallitukset ovat kuitenkin sitoutuneet kiirehtimään sopimuksen hyväksymistä omissa maissaan. Vihman mukaan esimerkiksi Yhdysvallat ja Kiina ovat keskenään sopineet, että ne saattavat sopimuksen voimaan tämän vuoden aikana.

Suomi allekirjoittaa ilmastosopimuksen heti perjantaina. Voimaansaattamisen aikataulu on vielä epävarma, mutta Suomikin haluaa tehdä tämän mahdollisimman nopeasti.

Suomi neuvotteli sopimuksesta osana EU:ta, ja meiltä vaadittavat päästövähennykset sovitaan erikseen EU:n sisällä käytävissä neuvotteluissa.

1,5 asteen tavoite voi olla liian kova

Myös ilmastotieteilijät suhtautuvat toiveikkaasti Pariisin sopimukseen.

Professori Ari Laaksonen Ilmatieteen laitokselta pitää kuitenkin tärkeänä, että sopimus johtaa oikeasti hiilidioksiidipäästöjen vähentämiseen. Muuten ilmasto tulee lämpenemään huomattavasti vuosisadan loppuun mennessä.

Pariisissa sovittiin, että "lämpötilan nousu pitää rajata selvästi kahden asteen alapuolelle, ja se pyritään pitämään 1,5 asteessa".

Laaksosen mukaan kansainvälisellä ilmastopaneelilla IPCC:llä on nyt suururakka edessään.

– IPCC tulee julkaisemaan vuonna 2018 raportin siitä, miten 1,5 asteen tavoitteeseen voisi päästä ja mitä se tarkottaisi hiilidioksiidipäästöjen vähentämiselle vuoteen 2030 mennessä.

Laaksonen muistuttaa tuoreista tilastoista, joiden mukaan kulunut maaliskuu oli jo 11. ennätyslämmin kuukausi peräjälkeen.

– Ilmasto lämpenee koko ajan. Tietysti se, että näitä ennätyksiä on tullut, johtuu El Niño -ilmiöstä, mutta taustalla on ilmaston lämpeneminen.

Uutta toivoa ilmassa

Sopimuksen allekirjoittaminen kertoo uudenlaisesta päättäväisyydestä kamppailussa ilmaston lämpenemistä vastaan. Professori Laaksonen sanoo olevansa optimisti.

– Olen toiveikas siinä mielessä, että jotain voisi tapahtua.

Dosentti Vihmalla on kaksi selitystä päättäväisyydelle:

– Pariisin kokous meni erittäin hyvin. Siellä ei ollut minkäänlaisia diplomaattisia konflikteja ja sieltä saatiin hyvä neuvottelutulos. Toinen tärkeä taustasyy on, että Yhdysvallat ja Kiina ovat nykyjohtajiensa aikana paljon sitoutuneempia ilmastopolitiikkaan kuin ennen.