1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Koko Eurooppaan on suunnitteilla yhteinen vammaiskortti

Eurooppalaisille vammaisille on suunnitteilla yhteinen vammaiskortin. Kortti auttaisi vammaisuuden todistamisessa ja matkustamisessa Euroopan sisällä. Kortti tulee käyttöön lähivuosina.

Kuvakaappaus Kehitysvammaisten palvelusäätiön verkkosivulta. Symboli ja teksti: Yhdenvertaisuus, osallisuus aktiivisuus - vammaiskortti.

Eurooppalaisen Vammaiskortin (European Disability Card) toimeenpanohanke alkoi Suomessa helmikuussa.

Kortin tavoitteena on lisätä vammaisten ihmisten mahdollisuuksia aktiiviseen elämään, harrastuksiin ja liikkumiseen Suomessa ja muissa Euroopan maissa. Hankkeen takana on Euroopan Unioni, jonka tavoittena on, että kaikissa maissa yhtenäinen kortti helpottaisi vammaisuuden todentamista ja matkustamista Euroopan sisällä.

– Voi käydä niin, että kun matkustaa toiseen maahan, siellä ei tunneta erimaalaista vammaiskorttia eikä uskota vammaisuutta. Yhtenäisellä kortilla saisi yhtenäiset edut, kuten vaikkapa oikeuden käydä inva-WC:ssä. Siksi halutaan yhtenäinen kortti, kertoo erityisasiantuntija Marika Rönnberg Kuurojen Liitosta.

Käyttöön lähivuosina

Vammaiskortti-hanketta koordinoi yhdessä seitsemän järjestöä, ja mukana ovat myös Sosiaali- ja terveysministeriö, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos sekä Kela. Alustavan arvion mukaan kortti on jaossa Suomessa lähivuosien aikana.

– Pitää arvioida kortin tarpeellisuus, eli jos sille ei ole tarvetta, niin sellaista ei tarvitse myöntää. Luultavasti kortista tulee maksullinen, ja sitä voi halutessaan hakea. Kansi olisi yhtenäinen koko Euroopassa ja takakanteen tulisi ehkä tekstiä suomeksi. Neuvottelut ovat vielä kesken, Rönnberg kertoo.

Vuoden 2017 loppuun jatkuvan vammaiskorttihankkeen aikana selvitetään mm. sitä, kenelle ja millä kriteereillä tuleva kortti voitaisiin myöntää. Lisäksi kerätään tiedot niiltä palveluntarjoajilta, jotka haluaisivat olla mukana tukemassa vammaisten ihmisten osallisuutta. Palveluntarjoaja voisi esimerkiksi tarjota vammaiskortilla vapaalipun henkilökohtaiselle avustajalle tai alennuksia sisäänpääsymaksuista.

– Nyt kahden vuoden aikana pitää ensin selvittää myöntövaatimukset, eli millä kriteereillä kortin voi saada. Ja mikä taho hallinoi korttia. Alunperin keskusteltiin, että myöntäjänä olisi Kela, mutta ehkä se siirtyy sote-alueiden vastuulle. Selvitykset ovat vielä kesken, Rönnberg kertoo.

Vammaiskortista keskustellaan sosiaalisessa mediassa tunnisteella #vammaiskortti. Vammaiskorttihankkeella on Facebook (siirryt toiseen palveluun)- ja Twitter-tilit sekä uutiskirjepalvelu. Hanketta Suomessa koordinoi Kehitysvammaisten palvelusäätiö (siirryt toiseen palveluun).

Artikkelia korjattu: Vammaiskortti otetaan käyttöön lähivuosina, mutta tarkkaa ajankohtaa ei tiedetä. Itse hankkeen toiminta-aika on 2016 – 2017.