Kuka on SAK:n johtoon nousemassa oleva Jarkko Eloranta?

Mökkeilyä, melontaa, hiihtoa ja vanhaa traktoria harrastava, Naantalissa syntynyt ja viime viikolla 50 vuotta täyttänyt Jarkko Eloranta on johtanut SAK:n suurimpiin liittoihin kuuluvaa Julkisten ja hyvinvointialojen liittoa JHL:ää vuodesta 2011.

politiikka
Jarkko Eloranta
Jarkko ElorantaMauri Ratilainen / AOP

Jarkko Elorannalla on SDP:n jäsenkirja ja pitkä historia JHL:n ja sen edeltäjän Kunta-alan ammattiliiton, KTV:n palveluksessa.

Elorannan ura alkoi tutkimustehtävissä KTV:n Helsingin aluetoimistossa vuonna 1994 talouslaman ja suurtyöttömyyden keskellä. Samana vuonna hän sai valmiiksi Turun yliopiston valtio-opin laitokselle tekemänsä pro gradu –työn, joka käsittelee NAFTAA Yhdysvaltain kauppapolitiikassa.

Helsingistä Eloranta siirtyi vuonna 1995 KTV:n toimitsijaksi Lappeenrantaan ja seuraavana vuonna hän julkaisi selvityksen tilaaja-tuottajamallin miinoista ja mahdollisuuksista.

Lappeenrannasta Eloranta palasi parin vuoden keikan jälkeen Helsinkiin KTV:n kansainvälisen osaston toimitsijaksi.

Elorannan urakehitys KTV:ssä jatkui 2000-luvun alussa viestintä- ja yhteiskuntasuhteiden parissa ja vuonna 2007 hänestä tuli JHL:n ensimmäisen puheenjohtajan Tuire Santamäki-Vuoren varahenkilö. Liiton johtoon hänet valittiin, kun Santamäki-Vuori lähti valtiovarainministeri Jutta Urpilaisen (sd.) valtiosihteeriksi.

Eloranta on johtanut SAK:n valtuustoa vuodesta 2011 ja hän on SAK:n päätöksenteon nyrkin eli suurimpien liittojen puheenjohtajista kootun työvaliokunnan jäsen.

Työmarkkinapolitiikassa kuntien työntekijöitä ja muita julkisen alan työntekijöitä edustavan JHL:n puheenjohtaja on esiintynyt maltillisesti.

Eloranta on ollut keskeisessä roolissa, ohjausryhmän puheenjohtajana, myös palkansaajien uuden keskusjärjestön perustamispuuhassa. Tällä hetkellä näyttää siltä, että uusi keskusjärjestö on pahasti vastatuulessa, kun osa toimihenkilöiden STTK:n keskeisistä liitoista on jäänyt pois kyydistä.