Valtaosa suomalaisista pettynyt hallituksen suoritukseen

Keskustalaisista suurin osa on tyytyväisiä hallitukseen, mutta perussuomalaisista vain reilu viidennes katsoo hallituksen onnistuneen tehtävässään. Hallitukseen pettyneiltä suomalaisilta ei heru kehuja oppositiollekaan, ilmenee TNS Gallupin tänään julkaisemasta puoluebarometrista.

politiikka
Alexander Stubb, Timo Soini Ja Juha Sipilä
Alexander Stubb, Timo Soini Ja Juha SipiläPetteri Paalasmaa / AOP

Keskustan johtama hallitus saa suomalaisilta tylyn arvion. TNS Gallupin puoluebarometrin mukaan 69 prosenttia suomalaisista katsoo hallituksen suoriutuneen huonosti tai melko huonosti maan asioiden hoitamisessa.

Vain joka viides suomalainen kertoo olevansa tyytyväinen hallituksen suoritukseen. Vielä viime syksynä 36 prosenttia piti hallituksen toimia hyvinä tai melko hyvinä.

Pääministeri Juha Sipilän hallitukseen tyytymättömien määrä on nyt sama kuin Alexander Stubbin (kok.) hallitukseen pettyneiden lokakuussa 2014. Sitä ennen näin huonoja arvosanoja saivat 90-luvun lama-ajan hallitukset.

Hallituksen suosion romahdus ei tarkoita, että oppositio olisi suomalaisten mielestä onnistunut tarjoamaan vaihtoehtoja hallituksen politiikalle. 66 prosenttia kyselyyn vastanneista on sitä mieltä, että oppositio on onnistunut huonosti parlamentaarisessa tehtävässään.

Hallituksen kannatus on vahvinta keskustalaisten piirissä. 60 prosenttia keskustalaisista arvioi hallituksen onnistuneen vähintään melko hyvin tehtävässään. Kokoomuslaisten keskuudessa vastaava luku on 45 prosenttia. Perussuomalaisista hallitukseen tyytyväisiä on vain 21 prosenttia.

TNS Gallupin 8.–14. huhtikuuta tekemään tutkimukseen haastateltiin yhteensä 1 316 henkilöä iältään 15–74 vuotta. Tutkimuksen virhemarginaali on 2,7 prosenttia.