1. yle.fi
  2. Uutiset

Autovakuutus kilometrihinnoitteluun – uusi trendikö?

Suomessa on otettu käyttöön ajettuihin kilometreihin perustuva autovakuutus. Muissa Pohjoismaissa malli on jo arkipäivää. Vakuutusyhtiöt etsivät parhaillaan uusia tapoja autovakuutusten hinnoitteluun.

Kotimaan uutiset
Auton mittaristoa.
Mikko Kuusisalo / Yle

POP Vakuutus on tuonut Suomeen uudentyyppisen ajokilometreihin perustuvan autovakuutuksen. Vakuutuksessa sekä kasko- että liikennevakuutusmaksu määräytyvät ajettujen kilometrien mukaan.

POP Vakuutuksen mukaan uusi tuote on suunnattu vähän ajaville ja kotitalouksien kakkosautoille. Yrityksen mukaan ajokilometrit vaikuttavat vahinkojen todennäköisyyteen ja suurimmalla osalla kakkosautoista ajetaan vuodessa alle 15 000 kilometriä, jolloin vakuutusmaksuihin on mahdollista saada helpotusta.

Kilometreihin perustuvalla vakuutuksella kuluttaja saattaa säästää jopa satasia vuodessa, sanoo POP Vakuutus tiedotteessaan.

Ruotsissa kilometriperusteinen autovakuutus on ollut jo vuosia käytössä.

Vakuutusyhtiö IFistä kerrotaan, että kilometripohjainen vakuutus on ollut käytössä asiakkaille viime vuodesta alkaen. Tosin se koskee vain vapaaehtoista autovakuutusta.

Ajoneuvovakuutusjohtaja Mikko Pöyhönen sanoo, että tilastollista täyttä varmuutta ajokilometrien vaikutuksesta liikenneriskiin ei ole. IF harkitsee tuotteen laajentamista myös pakolliseen liikennevakuutukseen, kun lisävarmuutta saadaan.

IFin mukaan kaskossa alle 10 000 kilometrin ja yli 50 000 kilometrin hintaero on noin viisi prosenttia.

OP Vakuutus: Ajotapahtumiin perustuva vakuutus voisi olla oikeudenmukaisempi

OP Vakuutuksesta kerrotaan, että todellisiin ajotapahtumiin perustuvat vakuutukset olisivat autoilijoiden kannalta nykyistä oikeudenmukaisempia.

Yhtenä merkittävimpänä syynä onnettomuuksissa on inhimillinen tekijä eli kuljettaja. Ajetut kilometrit on myös yksi merkittävä tekijä suhteessa vahinkoihin. Ajetut kilometrit eivät kuitenkaan suoraan kerro kuljettajan ajotavasta taikka muista vahinkoihin oleellisesti vaikuttavista tekijöistä, OP Vakuutuksesta kerrotaan.

OP Vakuutus kertoo testaavansa yhdessä asiakkaidensa kanssa erilaisia vaihtoehtoja tarkoituksena tuoda uusia ja asiakkaiden yksilöllisiä tarpeita vastaavia tuotteita ajoneuvovakuuttamiseen.

"Vähäinen ajaminen ei takaa riskittömyyttä"

LähiTapiolassa kilometripohjaisia vakuutuksia on mietitty ja visioitu erilaisia vaihtoehtoja tulevaisuutta varten, kertoo liikenneturvallisuuden päällikkö Markus Nieminen.

Ajokilometreihin perustuvaa vakuutusmaksua ei ainakaan suoraan tyrmätä.

– On mietitty, mutta ei tuotetta ainakaan tänä vuonna olla tuomassa markkinoille.

Ajokäyttäytyminen ja ajosuorite ovat molemmat kiinnostavia vakuutusmaksun kannalta. Alhainen ajokilometrien määrä ei kuitenkaan aina ole turvallisuuden tae.

– Vakuutusyhtiö haluaa aina hinnoitella riskin mukaan. Se, että ihminen ajaa hyvin vähän liikenteessä, ei sinänsä vielä takaa riskittömyyttä, sanoo Nieminen.

LähiTapiola kertoo suosittelevansa asiakkailleen älypuhelinsovellusta, jolla autoilija pystyy itse mittaamaan ajamisen turvallisuutta. Näin saadaan paremmin tietoa ajotavasta ja liikennekäyttäytymisestä. Sovellus mittaa automaattisesti ajomatkoja, pisteyttää jarrutuksia, kiihdytyksiä, ajonopeuksia ja kilometrejä. Vakuutusmaksujen perusteena niitä ei vielä käytetä.

Sovellukset ovat ladattavissa ilmaiseksi netissä.

_Lisätty vakuutusyhtiö IFin tiedot klo 15.35. ja muutettu alaotsikkoa muotoon: Muissa Pohjoismaissa mallli on jo arkipäivää. _

Lue seuraavaksi