Lohijokitiimi ihmeissään – ei pääse vaelluskalan elvytyksen ohjausryhmään

Lohijokitiimi arvostelee Lapin liiton ja Kemijoen vesivoima-yhtiöiden toimintaa vaelluskalan elvytyshankkeessa. Toiminnanohjaaja Jukka Viitalan mielestä valmistelu ei ole avointa, koska lohijokitiimi ei ole päässyt ohjausryhmän jäseneksi.

luonto
Isohaaran voimalaitos.
Jarno Tiihonen / Yle

Lohijokitiimi arvostelee Lapin liiton ja Kemijoen vesivoimayhtiöiden toimintaa Kemi-Ounasjoen vaelluskalan elvytyshankkeessa. Toiminnanohjaaja Jukka Viitalan mielestä myös lohijokitiimin olisi pitänyt päästä mukaan toimintamallin ohjausryhmään.

– Tietenkin kun puhutaan lohijokitiimin ja yhtiöiden avoimesta yhteistyöstä, niin kyllä meidän pitäisi olla mukana ohjausryhmässä. Muuten se avoin sana on vähän ylimääräinen. Tietenkin se häiritsee ja luo uhkakuvia.

– Kun yhtiöllä on ollut epäluottamuksen viitta selässä, niin olisi järkevää, että toiminta olisi mahdollisimman avointa eikä tällaisia Lapin liiton tempauksia pääsisi syntymään. Sitä kautta rakennetaan sitä avoimuutta ja yhteistyötä, Viitala sanoo.

Toimintamallilla tavoitellaan hallituksen kärkihankerahoitusta. Vetovastuu on Lapin liitolla, Kemijoki Oy ja PVO-Vesivoima Oy vastaavat suunnittelun rahoituksesta.

Lohijokitiimissä ovat mukana Kemi, Keminmaa, Tervola, Rovaniemi, Kittilä, Enontekiö sekä Keski-Kemijoen, Ounasjoen, Ala-Kemijoen kalastusalueet ja metsähallitus.

Tiimille tarjotaan asiantuntijan roolia

Maakuntajohtaja Mika Riipin mukaan Lohijokitiimi pääsee ohjausryhmään mukaan asiantuntijajäsenenä.

– Lisäksi lohijokitiimi voi jatkossakin vastata vaelluskalan palautuksen toimenpiteistä, jos siitä yhteisesti sovitaan, Riipi lisää.

Ohjausryhmän varsinaiset jäsenet ovat kalastusalueet, viranomaiset ja vesivoimayhtiöt.

– Heillä on joen käyttöön liittyvää selkeää päätäntävaltaa, Riipi perustelee.