Syrjäytetty kunnanjohtaja: Meillä valmistellaan laittomia päätöksiä

Honkajoen kunnanjohtajan tehtävää pitkään määräaikaisena hoitanut ja kevättalvella syrjäytetty Mauno Mäkiranta sanoo, että hän pitää kunnanhallituksen puheenjohtajan toimintaa mielivaltaisena. Hän ei aio luopua kunnanjohtajan paikasta ennen kuin hallinto-oikeus on käsitellyt valinnasta tehdyn valituksen.

Kotimaa
Honkajoen vaakuna
Karri Laihonen / Yle

Satakuntalaisen Honkajoen kunnanjohtajan tehtävää yli vuosikymmenen ajan määräaikaisilla pesteillä hoitanut Mauno Mäkiranta ei aio jättää tehtäväänsä vapaaehtoisesti.

Kunnanvaltuusto valitsi kunnanjohtajaksi kevättalvella Ulla Norrbon. Valinnasta on kuitenkin valitettu, ja kunnanhallitus on helmikuussa päättänyt, että Mäkiranta saa hoitaa kunnanjohtajan tehtävää kunnes kuntaan on saatu uusi, vakituinen kunnanjohtaja.

– Koska kunnanjohtajan valinnasta on nyt valitettu, kunnanhallituksen päätöstä pitää noudattaa ja minä toimin kunnanjohtajana, kunnes hallinto-oikeus antaa ratkaisunsa, Mäkiranta sanoo.

"Laiton päätös valmisteilla"

Kunnanhallituksen puheenjohtaja Tommi Laitila (ps.) esittää torstai-iltana kokoontuvalle kunnanhallitukselle, että Mäkirannan virka katkaistaisiin toukokuun alussa. Laitila katsoo, että kunnanjohtajavalinnasta tehty valitus ei estä sitä, että uusi kunnanjohtaja ottaa viran vastaan.

Kunnassa pitää toimia lakien ja normaalin hallintotavan pohjalta eikä mielivaltaisesti.

Honkajoen kunnanjohtaja Mauno Mäkiranta

Mäkiranta sanoo, että hänen mielestään Laitila on nyt valmistelemassa laitonta päätöstä, joka kaatuu varmasti oikeudessa. Mäkirannan mukaan kunnanhallituksen jäsenet voivat joutua myös taloudelliseen vastuuseen tekemästään päätöksestä.

– Kunnassa pitää toimia lakien ja normaalin hallintotavan pohjalta eikä mielivaltaisesti. Ei kunnanhallitus helmikuussa voi tehdä yhdenlaista päätöstä ja sitten tehdä aivan toisenlaista päätöstä huhtikuussa, Mäkiranta sanoo.

Kunta vaikeuksissa

Honkajoki on pieni pohjoissatakuntalainen 1 800 asukkaan kunta, joka on viime vuosina ollut talousvaikeuksissa. Kunnanjohtaja Mauno Mäkiranta ja kunnanhallituksen puheenjohtaja Tommi Laitila ovat jo aiemmin arvostelleet julkisuudessa kipakasti toistensa menettelytapoja.

Laitila sanoo, että niin lakimiehet kuin poliitikotkin ovat nyt täysin uuden tilanteen edessä ja kyse on ennakkotapauksesta. Hänen mielestään Honkajoen ei ole syytä jatkaa Mäkirannan kanssa, vaan tarvittaessa ratkaisu haetaan oikeudesta.

Uudeksi kunnanjohtajaksi valittu Ulla Norrbo kertoi Ylelle, että ei ole seurannut asiasta noussutta uutta kohua, koska hänelle ei tule paikallista lehteä. Hän aikoo joka tapauksessa tulla Honkajoelle kunnanjohtajaksi sovitun mukaisesti toukokuun alussa.