Vakuutus korvaa jos hiiri sytyttää talon – eläinten aiheuttamat vahingot rajattu tiukasti

Vakuutus ei suhtaudu jyrsijöihin suopeasti. Niiden aiheuttamat vahingot on yleensä rajattu erikseen korvausten ulkopuolelle. Joskus korvaus kuitenkin päätetään antaa. Villieläinten kanssa näin käy useinkin.

Kotimaa
Hiiri.
Iemm Muenster / EPA

Kotivakuutuksessa lukee pienellä printillä, että se korvaa villieläinten tunkeutumisen asuntoon. Tällaisen vahingon todennäköisyys tuntuu melko etäiseltä, mutta esimerkiksi LähiTapiola korvaa tällä perusteella vuosittain kymmeniä vahinkoja.

– Tyypillisin tilanne on, että näätäeläin tekee pesän rakennuksen ylä- tai alapohjaan. Sieltä tulee elämisen jälkiä seinästä ja katosta läpi. Silloin huomataan, että mökissä on muutakin asukastoimintaa, kertoo korvauspäällikkö Jussi Korpelainen.

Poikkeustapauksia löytyy

Linnut ja jyrsijät on rajattu vakuutusehtojen ulkopuolelle, mutta poikkeustapauksiakin löytyy.

– Lintujen pesimistä ei korvata. Jos lintu lentää ikkunaan niin vauhdilla, että se menee rikki, korvataan vahinko, Jussi Korpelainen kertoo.

Lepakoitakin Korpelainen on kohdannut uransa aikana, mutta ne ovat vakuutuksen kannalta hankalia eläimiä.

– On tullut vastaan tapauksia, joissa lepakot ovat vuosikymmeniä pesineet samassa rakennuksessa. Vaikka nekin aiheuttavat haittaa, ei se ole vakuutuksen kannalta äkillistä tai ennalta-arvaamatonta.

Myöskään jyrsijöiden tuhoista saatavat korvaukset eivät ole kovin todennäköisiä. Joskus ne ovat kuitenkin arvaamattomia.

– Jos jyrsijä sattuu aiheuttamaan palo- tai vuotovahingon, ei rajauksia lueta niin tarkkaan ja vahinko korvataan.

Villieläinten vierailut harvinaisia

Muut villieläimet ovat Jussi Korpelaisen mukaan satunnaisempia vieraita.

– Vakuutus korvaisi, jos esimerkiksi hirvi, kettu tai susi tulisi ovesta sisään tai ikkunan läpi. Muistaisin kyllä, jos sellaisia tapauksia olisi ollut.