1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Etla: Suomen talous voi nousta vain Länsi-Euroopan imussa

Euroopan keskuspankki syytää markkinoille halpaa lainarahaa ja öljy on halpaa. Silti maailmantalous ei lähde lentoon, eikä Suomi sen mukana. Tutkijan mukaan toivo on asetettava myönteisiin merkkeihin Euroopassa.

talous
Öljyn hinta
Yle Uutisgrafiikka

Euroopan keskuspankki EKP viestitti jälleen torstaina, että raha pysyy halpana, vaikka sitten poikkeustoimin. Keskuspankki ostaa markkinoilta entistä mittavammin valtioiden ja jopa yritysten lainapapereita. Ohjauskorko on nollassa.

Samaan aikaan perusraaka-aine öljy on halpaa, vaikka hinta on aivan viime aikoina heilahtanut vaihteeksi ylöspäin.

Miksi ihmeessä investoinnit eivät halvan rahan oloissa käynnisty, eikä inflaatio ei nouse kasvua vauhdittavalle tasolle?

Suuri syy investointipelkoon johtuu psykologiasta. Investointihalut kun eivät ole kiinni vain rahan tai raaka-aineiden saatavuudesta. Tarvitaan uskoa tulevaan.

Vuoden 2008 kriisi kummittelee vieläkin

Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen Etlan tutkija Paavo Suni näkee, että kahdeksan vuotta sitten silmille räjähtänyt finanssikriisi kummittelee edelleen investointeja pohtivien päättäjien korvien välissä.

– Sieltä on periytyneet isot velkataakat, jotka aiheuttavat epävarmuutta. Ja toisaalta Kiina, yksi maailmantalouden vetureista, on hyvin epävarmalla pohjalla ja sekin velkaantuneisuuden vuoksi, Suni selittää.

EKP on tehnyt paljon, mutta alkaa pian näyttää aseettomalta pelokkaiden markkinoiden kirittäjänä.

– Rahapolitiikka on ollut se, millä euroalue on pysynyt pystyssä ja siinä on kaikki keinot suurin piirtein jo koitettu. Täytyy nyt toivoa, että tämä linja riittää, Suni sanoo.

Hänen mukaansa ainoa järjellinen tie eteenpäin on löysän rahapolitiikan linjakas jatkaminen sekä finanssipoliittinen elvytys niissä maissa, joilla siihen on varaa.

"Halvan öljyn kokonaissaldo on positiivinen"

Paavo Suni
Paavo SuniYle

Kiina sakkaa, Venäjä kärsii halvasta öljystä, eikä Yhdysvaltainkaan talouskasvu ole erityisen voimakasta. Suomen kannalta avainasemassa on nyt perinteinen vientialue Eurooppa. Myönteisiä merkkejäkin on.

– Länsi-Euroopan kehitys on juuri tällä hetkellä keskeinen. Siellä on työllisyys parantunut, korot ovat matalana ja öljyn hinta laskenut, Paavo Suni Etlasta sanoo.

Öljyn hinta voi pysyä pitkään matalana. Riitainen tuottajajärjestö Opec näyttää menettäneen kykynsä hinnan nostamiseen kartellivoimallaan.

Tuottajamaita tilanne tietysti rassaa. Myös öljymaihin tavaroita vievät yritykset kärsivät, myös Suomessa. Mutta tutkijan mukaan halvan öljyn kokonaisvaikutus on myönteinen sekä maailmantaloudelle että Suomelle.

Öljyn tuottajat eivät ole leikanneet kulutustaan samassa suhteessa, kun barrelin hinta on pudonnut ja halpa öljy voitelee Eurooppalaisen yritysten kilpailukykyä ja kuluttajien ostovoimaa.

– Vaikka se Venäjän kauppaa meiltä rokottaakin, niin kyllä se nettona meitä avittaa, koska vaikutus tulee koko talouden hyväksi, Etlan Paavo Suni kuvaa.

Lue seuraavaksi