1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. oopperat

Oikea ooppera tuli Hannulan koululle

Suomen Kansallisooppera on kiertänyt jo 30:lla koululla esittämässä Jannen salaisuuden yhdessä oppilaiden kanssa. Perjantaina vuorossa on kierroksen pohjoisin koulu Torniossa. Työskentely ammattilaisten kanssa on oppilaiden mielestä mielenkiintoista ja samalla he tutustuvat oopperan maailmaan.

oopperat
Jannen salaisuus
Minna Aula / Yle

Koululaisoopperoissa on energiaa ja vauhtia. Suomen Kansallisoopperan ohjelmistossa on tänä keväänä Jannen salaisuus, joka kertoo säveltäjä Jean Sibeliuksen lapsuudesta ja elämästä.

On ihanaa, kuinka lapset huomaavat, että pitkäjänteinen työ tuottaa upean tuloksen.

Juulia Tapola

Perjantaina ooppera jalkautuu Tornion Hannulan kouluun. Hannulan koulun musiikkiluokkalaiset ovat harjoitelleet oopperaa kolmisen kuukautta.

– Ohjaaja on rento ja kiva. Solistit ovat tosi taitavia ja niillä on hyvä huumorintaju, kertoo oppilaskuorossa mukana laulava Ella Kurttio.

Lapsiin pieni oopperakärpänen on puraissut ja moni olisi kiinnostunut lähteä katsomaan oopperaa myös Oopperatalolle. Oopperaa on harjoiteltu tiiviisti koko kevät ja se on tuonut mukavaa vaihtelua arkiseen aherrukseen.

– Tämä on ollut mukavaa kun ei tarvitse normi kouluhommia tehdä, hymyilee Arttu Viitala.

Esityspäivä on pitkä ja kiireinen

Perjantaina Hannulan koululle saapuivat Kansallisoopperasta oopperaohjaaja Juulia Tapola, solistit Aki Alamikkotervo, Hannu Forsberg ja Ann-Marie Heino sekä pianisti Ilmari Räikkönen.

Jannen salaisuus
Koululaisooppera Jannen salaisuus Hannulan koululla.Minna Aula / Yle

– Tämä on pitkä päivä eli lapset venyvät prosessiin, mikä oopperassa on. Lähdetään nollista pari kuukautta aikaisemmin ja sitten lopulta ollaan esityksessä. On ihanaa, kuinka lapset huomaavat, että pitkäjänteinen työ tuottaa upean tuloksen, sanoo oopperaohjaaja Juulia Tapola.

Koululaisoopperoita on tehty jo 16 vuoden ajan ja kutsun Kansallisoopperalle voi esittää mikä koulu tahansa. Ooppera antaa tukea ja apua harjoitteluun ja oopperan väki, ohjaaja, ammattisolistit ja tekniikka, tulevat tulee koululle esityspäivänä.

Lue seuraavaksi