Hyppää sisältöön

Poliisi tyytyväinen tehoratsian vaikutuksiin – "Ollaan menossa oikeaan suuntaan"

Vuorokauden kestävä tehoratsia on tuottanut hyviä tuloksia. Esimerkiksi automaattivalvonnan haaviin oli kolmen aikaan iltapäivällä jäänyt noin 30 prosenttia vähemmän autoilijoita, kuin viime vuonna vastaavaan aikaan.

Uutisvideot: Poliisi tyytyväinen tehoratsian vaikutuksiin – "Ollaan menossa oikeaan suuntaan"
Uutisvideot: Poliisi tyytyväinen tehoratsian vaikutuksiin – "Ollaan menossa oikeaan suuntaan"

Poliisi valvoo ylinopeuksia tehostetusti vuorokauden ajan perjantaiaamuun saakka. Poliisin liikenneturvallisuuskeskuksen johtaja, ylikomisario Dennis Pastersteinin mukaan moni autoilija on höllännyt kaasujalkaansa.

Kolmeen mennessä automaattivalvonnan perusteella sakkoja oli kertynyt 30 prosenttia vähemmän, kuin viime vuonna vastaavaan aikaan. Pastersteinin arvion mukaan koko maassa oli kirjoitettu siihen mennessä noin 1 800 - 1 900 nopeussakkoa.

– Viime vuonna perinteisen valvonnan osuus koko potista oli noin 20 prosenttia. Jos tämä suhde pysyy tänä vuonna samana, on tuo arvio aika paikkaansa pitävä, sanoo Pasterstein.

Hänen mukaan autoilijoiden nopeuskäyttäytymisessä on nähtävissä merkittävä muutos parempaan suuntaan. Sekä sakkojen määrät, että sakotetut nopeudet ovat laskemaan päin.

– Tietenkin toiveena on, ettei ylinopeutta ajettaisi ollenkaan. Ollaan kuitenkin nyt menossa oikeaan suuntaan.

"Pientä ylinopeutta ei ole olemassakaan"

Myös Itä-Uudenmaan poliisin mukaan isot ylinopeudet ovat aika harvinaisia. Pienikin ylinopeus on silti liikaa.

– Pientä ylinopeutta ei tavallaan ole olemassakaan. Jos neljänkymmenen alueella ajetaan kuuttakymppiä, niin se on jo iso ylinopeus, jos eteen tulee jarrutustilanne, sanoo ylikomisario Kari Pesonen, Itä-Uudenmaan poliisista.

Millä autoilijat yleensä perustelevat vauhtiaan, jos sakko rapsahtaa kohdalle?

– Syyksi sanotaan useimmiten kiire. Se on tietysti ihan toinen kysymys onko kenelläkään sitten niin kiire, että täällä lyhyillä matkoilla pitää yrittää ajaa minuutteja kiinni.

Hämeen poiliisissa ollaan kuitenkin sitä mieltä, ettei asia mene käsi kädessä tilastojen kanssa. Kenttätyötä tekevän poliisin näkökulmasta resurssien väheneminen ja kohdentaminen toisiin tehtäviin on vaikuttanut tilastoiden kaunistumiseen.